Verlies- en Rouwverwerking

 

We krijgen allemaal vroeg of laat in ons leven te maken met verlies. Verlies komt vaak op een onverwacht moment en kan op verschillende manieren voorkomen. Een dierbare komt te overlijden, scheiding van een geliefde, verslechtering van je gezondheid, verlies van je huis of baan. Verlies hoort bij het leven, maar kan van het ene op het andere moment je leven ingrijpend veranderen.

 

Na verlies volgt een periode van rouw. Ieder mens rouwt en ervaart verlies op zijn eigen manier. Rouwen is emotioneel hard werken, waardoor je je continu moe en lusteloos kunt voelen. Sommige mensen kunnen of willen hun gevoelens of emoties niet uiten, maar het kan ook zijn, dat je er helemaal door overspoeld wordt en er geen raad mee weet.

Tijdens het rouwproces kun je verdriet, eenzaamheid, boosheid, opluchting, schuldgevoel of onzekerheid ervaren. Je neemt afscheid van het leven, zoals het was en waar je op de een of andere manier aan gehecht bent.

 

Ondersteuning en Rouwbegeleiding

 

Verlies en rouw verwerken, vraagt tijd en aandacht.

Soms loop je vast in het rouwproces of vind je het te zwaar om helemaal alleen te doen. In dat geval kan liefdevolle ondersteuning en een stukje professionele verlies- en rouwbegeleiding wenselijk of noodzakelijk zijn om je verlies een plek te geven.