Polyamorie/nonmonogame relatiecoaching

Ieder mens heeft een diep gewortelde behoefte aan liefde en liefdevolle aandacht. Een liefdesrelatie biedt een prachtige mogelijkheid en spiegel om jezelf te ontwikkelen.

Echte onvoorwaardelijke liefde is de manier om dichter bij jezelf te komen.

Een mens heeft veel behoeften die via liefdesrelaties vervult worden. Het is een illusie om te verwachten dat één en dezelfde partner je hele leven lang al jouw behoeften weet te vervullen. Een extra relatie biedt jou de mogelijkheid om die behoeften te vervullen die binnen je eerste relatie niet of onvoldoende aan bod komen.

 

Polyamorie is een levens-wijze waarbij erkend wordt dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Polyamorie betekent letterlijk meervoudige liefde of veel liefde. Bij deze relatievorm wordt er liefde gedeeld met meer dan één partner. Deze liefde uit zich in relaties waarbij vriendschap, intimiteit, seksualiteit, een emotionele band en/of spirituele verbondenheid belangrijk zijn. In deze meervoudige liefde gebeurt alles in volledige openheid en eerlijkheid en met respect naar alle betrokkenen. Er is géén sprake van vreemdgaan omdat alle partners weten van de situatie en hiermee instemmen.

 

Binnen de Polyamorie/Nonmonogamie zijn verschillende relatievormen mogelijk die allen op liefde, openheid, eerlijkheid en respect gebaseerd zijn.

 

Mogelijke vormen van polyamorie/nonmonogamie:

- Je woont alleen en hebt meerdere geliefden.

- In een open relatie hebben beide partners meerdere geliefden. 

- Eén van beide partners heeft meerdere geliefden en de ander is monogaam (monopoly relatie).

- Je woont met meerdere partners samen en iedereen heeft een relatie met elkaar. 

 

Polyamorie wordt ook wel relateren voor gevorderden genoemd. Voor veel mensen is het al een opgave om één relatie goed te houden, laat staan meerdere tegelijk..

Polyamorie is een manier van relateren die veel ruimte en vrijheid kan bieden. Toch lopen veel mensen in polyamoreuze relaties tegen problemen aan.

Veel voorkomende situaties:

- Je partner wil een open relatie, maar jij weet niet of jij dat wel wilt.

- Jij en/of je partner hebben andere verlangens en behoeften die in deze relatie niet vervuld worden.

- In jullie relatie is bij één of bij beiden de behoefte ontstaan om de relatie te openen. Hoe doe je dat en hoe ga je om met de emoties die daarbij een rol spelen. Welke afspraken maak je met elkaar en met nieuwe partners?

- Je bent jaloers op een geliefde van je partner.

- Je bent jaloers omdat de ander wel een nieuwe geliefde heeft en jij (nog) niet.

- Je bent onzeker en vraagt je af of je wel goed genoeg bent.

- Je vraagt je af of de andere partner niet leuker dan jij is.

- Je vraagt je af of je je partner nog wel genoeg te bieden hebt.

- Je worstelt met de vraag of je nog wel genoeg aandacht van je partner krijgt.

- Je bent bang voor wat de omgeving zal denken, maar wil graag delen wat er in je leven speelt.

- Je bent de derde/andere partner en hebt het gevoel dat je niet meer genoeg uit de relatie haalt.

 

Al deze vraagstukken kunnen leiden tot spanningen in de relatie. Aangezien er meer mensen bij polyamorie betrokken zijn, zijn er ook meer belangen en gevoelens bij alle betrokkenen. Dit kan de relaties soms behoorlijk ingewikkeld maken.

Samen of individuele coaching

De coaching kan plaatsvinden met alle betrokken partners, met twee partners of individueel. Soms heb je het nodig om eerst zelf uit te zoeken wat jij wilt en waar je staat en soms is het niet mogelijk of wenselijk om met meerdere partners aan tafel te zitten. In dat geval is het handig om in eerste instantie alleen te komen. Voor iedere samenstelling waarin jullie willen komen kunnen we een passende vorm vinden om te onderzoeken wat in jouw/jullie situatie nodig heeft. 

Of je nu wilt onderzoeken of polyamorie wat voor jullie is, of dat je net de eerste stappen op het polyamorie pad zet, of dat je al langer een open relatie hebt en tegen moeilijkheden aanloopt, ik kan jullie begeleiden in de vraagstukken die jullie hierin tegenkomen. In een persoonlijk gesprek onderzoeken we jouw/jullie behoeften en verlangens, wensen en grenzen en maken we samen een plan voor coaching en begeleiding.