Het Bos van Anno » Relatiecoaching

Relatiecoaching

Relatiecoaching is er voor iedereen die zijn of haar band met een ander wil versterken. Dit kan de relatie tussen geliefden zijn, maar ook de relatie tussen ouder en kind. Voordat je een relatie met een ander begint, is het belangrijk dat je al een goede relatie met jezelf hebt opgebouwd. Als dat nog niet het geval is, kan ik je daarbij helpen tijdens één of meerdere sessies liefdes- en intimiteitscoaching.

 

Als ervaringsdeskundige heb ik veel ervaring met diverse vormen van liefdesrelaties, waaronder: monogame relaties, LAT- relaties, open relaties en polyamoreuze relaties. In iedere relatie, ongeacht de vorm, is het belangrijk dat je open en eerlijk naar elkaar bent, helemaal jezelf mag zijn en op een liefdevolle en respectvolle manier met elkaar omgaat.

 

Ieder mens en iedere relatie is uniek en heeft zijn eigen vorm. Hoe wij relaties hebben en zien wordt bepaald door de cultuur en maatschappij waarin we leven. Nog niet zo lang geleden was het normaal om iemand te ontmoeten waarna je verkering kreeg, je verloofde, trouwde, kinderen kreeg en samen oud werd. Tegenwoordig houden veel mensen het niet meer zo lang vol. Het aantal scheidingen neemt toe en steeds minder mensen kiezen voor het huwelijk. Het huwelijk maakt gaanderweg plaats voor verschillende relatievormen. Er is een grote gevarieerdheid in relatievormen ontstaan, waarbij veel vormen elkaar op bepaalde punten overlappen. Het verschil tussen de relatievormen is dat er andere regels en grenzen voor gelden.

Waar de ene persoon de ene naar de andere relatie aangaat, heeft de ander een partner voor het leven. Iedere relatie is anders als het om liefde, seks en vertrouwen gaat. Dat je op dit moment kiest voor een vaste relatie betekent niet dat dit voor altijd zo hoeft te zijn. Een relatie ontwikkelt zich door de jaren heen, het leven om de relatie heen verandert en zelf verander je ook, naarmate je ouder wordt. Al deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je kijk op relaties verandert. Voor verschillende mensen, die allemaal verschillende wensen en behoeften hebben, werken verschillende relatievormen. Bij al deze relaties gaat het er niet om of het goed of fout is, het gaat er vooral om of het voor jou werkt.

Als je (nog) niet weet welke vorm van liefdesrelatie het beste bij jullie past, is het ook mogelijk om dit samen te onderzoeken. Ieder vorm van liefdesrelatie heeff zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen.

Verschillende relatievormen 
Monogame relatie
Voor de meeste menen in ons land is een monogame- of exclusieve relatie de standaard relatie. Je hebt een relatie met één persoon en seks met anderen is niet toegestaan. De basis van deze relatie is een band tussen twee personen met het doel om voor altijd het leven met elkaar te delen. Vaak is het een combinatie van een romantische liefdes- en seksuele relatie, met de mogelijkheid van een huwelijk. 

Lat-relatie
Lat is de afkorting voor Living Apart Together. Dit betekent dat je een relatie hebt maar toch apart woont. Naar buiten toe ben je een stel maar je woont niet samen in één huis. Dit is meestal een bewuste keuze waar beiden achter staan en komt veel voor bij ouderen die hun eigen leven willen behouden.

Een lat-relatie kan tegelijk ook een open relatie zijn, waarbij de partners ook nog relaties hebben met anderen, maar dat hoeft niet.

Open relatie

Bij een open relatie mag één van de partners of beiden een relatie met iemand anders aangaan. Dit kan een romantische relatie en/of een seksuele relatie zijn. Vaak gaat het om een seksuele relatie, waarbij er geen sprake is van een serieuze relatie met iemand anders dan de partner.

Vriendschap-plus relatie

Een vriendschap-plus is een vriendschappelijke relatie die vooral om lichamelijke behoeftes draait. De twee personen kunnen samen leuke dingen doen en seks met elkaar hebben, maar er is geen sprake van diepe gevoelens of romantiek. 

Polyamoreuze relatie
Polyamorie of meervoudige liefde, staat voor een levenswijze waarbij je van meer dan één persoon tegelijk kunt houden. Deze liefde uit zich in meerdere relaties tegelijk, waarin vriendschap, intimiteit, het delen van een emotionele band, spirituele verbondenheid en/of seksualiteit aanwezig kunnen zijn. Binnen de polyamorie zijn er verschillende relatievormen mogelijk, die allemaal gebaseerd zijn op liefde, een open en eerlijke communicatie en respect voor alle betrokkenen. Polyamorie wordt ook wel de hoge school voor liefde genoemd. Eén relatie tot een succes maken is voor veel mensen al een hele kunst, laat staan meerdere tegelijk. 

 

Wat is relatiecoaching?

Relatiecoaching voor liefdespartners is een combinatie van coaching en praktische oefeningen om je relatie te verdiepen, waardoor je samen meer van intimiteit en seksualiteit kunt gaan genieten.


Tijdens de sessies ga je samen met je partner(s) aan de slag met:
- je meer openstellen voor je partner
- werkelijk luisteren naar elkaar
- je partner zien en jezelf laten zien zoals je werkelijk bent
- fysiek contact maken en op elkaar afstemmen
- van jezelf en van de ander genieten
- vertrouwen en overgave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier om een tekst te typen.