Intimiteitscoaching

Aanraken en aangeraakt worden is een eerste levensbehoefte. Niet iets wat iedereen vanzelfsprekend heeft meegekregen. Als je als baby niet voldoende aangeraakt en gekoesterd wordt, kun je een ontwikkelingsachterstand oplopen en ondervind je vaak je hele leven problemen met een veilige hechting en het verbinden met anderen.

Veel praten om je gevoel op afstand te houden, sex uit lust zonder verbinding, verslaving, smetvrees en schoonmaakwoede kunnen uitingen zijn van een tekort aan affectiviteit en een manier om maar vooral niet te hoeven voelen.

Een trauma, veroorzaakt door geweld of misbruik, kan er voor zorgen, dat er problemen met intimiteit en de relatie met je eigen lichaam ontstaan.

Als je bent opgegroeid in een gezin waarin weinig geknuffeld werd, kan het zijn, dat je je later ongemakkelijk voelt, als iemand te dichtbij komt, terwijl je wel behoefte hebt aan meer verdiepend of intiemer contact. Ook als je géén last hebt van een duidelijk aanwijsbaar trauma en als kind meer dan genoeg geknuffeld bent, kun je het toch lastig vinden om een ander in jouw leven toe te laten, omdat je bijvoorbeeld verlegen of hooggevoelig bent.

 

Intimiteit

Intimiteit is een breed begrip en kun je zowel op lichamelijk, emotioneel als energetisch gebied ervaren. Intimiteit heeft vooral met de verbinding met jezelf te maken, waardoor je ook de verbinding met een ander aan kunt gaan. Klachten als ontevredenheid, stress, burn-out, depressie of relatieproblemen kunnen voortkomen uit een gebrek aan contact met jezelf.

Om intimiteit te kunnen ervaren is het niet noodzakelijk om jezelf letterlijk bloot te geven, maar dat kan natuurlijk wel. Het is aan jou, wat je zou willen leren en ervaren. De mate van lichamelijke aanraking tijdens de intimiteitscoaching bepaal je zelf.

 

Doelgroep:

Intimiteitscoaching is voor een ieder die meer aanraking en intimiteit in zijn leven wenst en bang is om zich open, gevoelig en kwetsbaar naar een ander op te stellen. Je kunt je moeilijk overgeven aan liefdevolle aanrakingen en bent vaak minder goed in staat om die aan een ander te geven. Dit kan het geval zijn in je relatie met een partner, kind, ouder of ieder ander met wie jij je contact wilt verdiepen. 

Werkwijze

Bij intimiteitscoaching geef ik jou, op een integere en liefdevolle manier, de gelegenheid om te oefenen met aanraking en intimiteit. Door hier op een ontspannen manier mee te oefenen, krijg je meer zelfvertrouwen en een diepere, meer liefdevolle verbinding met jezelf. Hierdoor kom je thuis bij jezelf en wordt het eenvoudiger om een intieme relatie met een ander aan te gaan of te verdiepen.

 

Intimiteitscoaching vindt plaats in een veilige en liefdevolle setting, waarin je helemaal jezelf mag zijn, met alles wat er op dat moment is. Een sessie begint met een gesprek bij een kopje thee om in het hier en nu aan te komen en op elkaar af te stemmen.

We gaan samen op zoek, naar wat jij nodig hebt en hoe je dat kunt bereiken. Dit kan door middel van gesprekken, samen stil zijn, samen ademen, oogcontact maken, spiegelen, aanraken en aangeraakt worden, strelen, knuffelen, koesteren, masseren, door te oefenen met grenzen, afstand en nabijheid, verbinden en loslaten, vertrouwen en overgave en door elkaar op een liefdevolle manier tijdens de dans te ont-moeten. Ik maak hierbij gebruik van technieken uit de Tantra, Biodanza, De-Armouring, mijn invoelend vermogen, persoonlijke ervaring en intuïtie.

De coaching is op basis van gelijkwaardigheid, waarbij het belangrijk is om je eigen én elkaars grenzen te respecteren. 

Het is mogelijk dat je voor een sessie wat gespannen bent. Dit is heel begrijpelijk en verdwijnt zodra je beseft dat je veilig bent, controle hebt en dat je grenzen worden gerespecteerd.

Als jij je daar prettig bij voelt, kunnen we er voor zorgen, dat er bij de sessie een vertrouwenspersoon aanwezig is. Voor een sessie met een minderjarige of iemand met een verstandelijke beperking is dat een voorwaarde.

 

Een intimiteitscoachingstraject bestaat uit meerdere sessies, te beginnen met een intakegesprek met mij en mijn vrouw Gisela, met aansluitend een korte kennismakings-sessie. Vervolgsessies intimiteitscoaching, duren, inclusief voor- en nagesprek, minimaal 2 uur.

 

Waarom een sessie door een man?

Door de eeuwen heen hebben mannen, op zowel cultureel als persoonlijk vlak, vrouwen en kinderen vaak gekwetst en pijn gedaan. Soms door afwezig te zijn als vaderfiguur, maar vaak ook door overheersing, fysiek of verbaal geweld en misbruik.

Veel van de pijn die door een man is toegebracht, kan alleen door een man geheeld worden. Door tijdens de sessies met mijn mannelijke energie op een liefdevolle en respectvolle manier aanwezig te zijn en vanuit zuiverheid te werken, draag ik bij aan jouw positieve ervaringen met mannen en kan de door mannen veroorzaakte pijn geheeld worden.

Tijdens de sessies leer je op je eigen gevoel te vertrouwen, ga je je eigen grenzen verkennen en verantwoording voor jezelf nemen. Doordat je je veilig voelt en meer in je eigen kracht durft te gaan staan, zullen anderen rekening met je gaan houden en jouw grenzen respecteren

 

 Lokatie

Intimiteitscoaching kan plaatsvinden in de warme en sfeervolle praktijkruimte of buiten in de houtgestookte hottub of sauna. Het warme water van de hottub helpen je te ontspannen en is een ideale omgeving om gekoesterd en geheeld te worden.

 

Wat zou het fijn zijn als je jezelf toe kan staan om meer te genieten van intimiteit!

 



Ervaringen

Toen ik Cara voor het eerst ontmoette, was ze een meisje van net 13 jaar. Ze liep een beetje voorovergebogen, haar schouders waren stijf en ze bewoog een beetje houterig. Haar ogen stonden beurtelings afwerend en geschrokken. Cara had een traumatische jeugd achter de rug met een depressieve en vaak gewelddadige vader en een moeder die heel erg haar best deed, maar de situatie niet aan kon. Ze was altijd angstig en bij vlagen woedend en totaal onhandelbaar. Een jaar na de scheiding van haar vader, kwam Cara's moeder bij mij voor hulp.

 

"Ik kwam bij Anno, toen ik niet meer wist hoe ik mijn dochter kon bereiken. Ze was boos en dwingend. Het leek wel of ze geen andere manier van communiceren meer kende dan ruzie maken. En ik ook, ik wist niet hoe ik ermee om moest gaan, dus ik was vaak boos op haar. We leken elkaars vijanden wel, terwijl we elkaar juist zo moesten steunen. We waren allebei immers verdrietig en boos om dezelfde reden, we hadden hetzelfde verleden. We knuffelden wel, maar meestal was onze interactie hard en boos. Ze vertrouwde me niet. En ik wist niet hoe ik dat moest doorbreken. Je kunt een kind uit een gewelddadige situatie halen, maar hoe haal je geweld uit een kind? En ik was zelf zo moe en verdrietig, het lukte me gewoon niet.

 Anno zei helemaal niet zo heel veel. Hij liet me gewoon zien, door zijn rustige manier van doen, hoe ik Cara moest benaderen. Op een keer was ze volledig overstuur. Ik negeerde haar, omdat ik dat zo uit boekjes had geleerd: driftbuien moet je negeren. Maar Anno ging naar haar toe, hield haar vast en ze brak helemaal. Ze was in tranen. Binnen een paar minuten was ze gekalmeerd en viel er prima met haar te praten.

 Ik leerde Anno's geduld en rust te kopiëren. Als Cara overstuur was, ging ik eerst met haar in mijn armen staan totdat ze was gekalmeerd en pas daarna gingen we het hebben over een oplossing. Ze leerde Anno vertrouwen en hij gaf haar op de één of andere manier weer aan me terug, zodat ze ook mij ging vertrouwen. De sessies vond ik heel bijzonder. Een keer hebben we Cara bij ons op schoot gelegd en haar gewoon alleen maar gestreeld. Ze werd daar zo ontspannen van, dat ze in slaap viel! Dat wil heel wat zeggen, want Cara had al jaren slaapproblemen. Door het knuffelen voelde Cara zich steeds meer thuis in haar lijf. Ze werd soepeler, zachter. Ze liet zich makkelijker aanraken en schrok niet meer van onverwachte bewegingen.

 We zijn met tussenpozen twee jaar lang bij Anno geweest. Nu kunnen we het zelf. Cara heeft vertrouwen in me gekregen en ik ook in mezelf. We weten nu hoe we moeten communiceren op een heel basaal niveau. Ook al zijn we het niet met elkaar eens, omdat we elkaar altijd blijven knuffelen en troosten, komen we overal wel uit. We laten elkaar eerst zien dat we van elkaar houden. De rest komt wel. We komen nog af en toe bij Anno, als Cara zelf aan geeft dat ze dat nodig heeft, als ze bijvoorbeeld een stressvolle periode heeft op school of in het contact met haar vader.

T."

___________________________________________________________________________________

"Na een traumatisch huwelijk dat 16 jaar heeft geduurd, was ik angstig, mensenschuw en 'bevroren'. Ik was onzichtbaar, ik bestond bijna niet en ik vertrouwde niemand meer. Ik vond mezelf oud, lelijk en aftands. Ik raakte niemand aan en ik maakte zo min mogelijk oogcontact. Als anderen elkaar ter begroeting knuffelden, hield ik afstand door mijn hand uit te steken voordat ze dicht genoeg in de buurt waren voor een knuffel. Ik had last van nachtmerries, waarin ik verschillende trauma's herbeleefde. Voor mijn gevoel was ik één grote, open wond.

Ik heb eigenlijk geen woorden voor wat Anno voor me heeft betekend. Met zijn eindeloze geduld, warmte, volledige acceptatie en grote sterke armen wist hij me langzamerhand te ontdooien. Mijn verkramping maakte langzaam plaats voor ontspanning en ik kon steeds beter de warmte in mezelf vinden. Onder zijn genezende handen kwam ik volledig tot rust, voelde ik me veilig en werden mijn oude pijn en angst stukje bij beetje opgelost. Anno wist steeds precies wat ik nodig had, hij voelde me feilloos aan en begreep echt álles. Dankzij Anno leerde ik weer genieten van aanraken en aangeraakt worden, zonder bang te zijn of te schrikken.

De eerste keer dat hij me bloot voor de spiegel zette, vond ik dat heel erg moeilijk. Ik ben moeder en al wat ouder en ik vond mezelf zo ontzettend lelijk! Maar ik begon steeds meer in te zien dat ik mooi ben. Ik leerde dat thuis ook te doen. Ik stond soms een tijdje voor de spiegel en probeerde te kijken met Anno's ogen. Hij ziet overal de schoonheid van in, van de natuur, van mensen, van de meest basale dingen. En hij weet dat ook over te brengen op anderen. Zelfs als je na jaren bent gaan geloven dat je lelijk bent, omdat anderen dat steeds tegen je zeiden.

Doordat ik weer liefde ging voelen voor mezelf en voor het eerst een gezonde relatie met mijn eigen lichaam ontwikkelde, ging ook mijn seksuele energie stromen. Die was ik eeuwen geleden kwijt geraakt, had ik begraven onder dikke lagen ijs. Bij Anno durfde ik stukje bij beetje mijn pantser af te leggen en me voor het eerst weer te verbinden in volkomen vertrouwen. Daardoor werd het voor mij steeds makkelijker om me weer met anderen te verbinden. Ik durfde weer mensen aan te kijken en te groeten. Ik maakte vriendinnen, de relatie met mijn kinderen verbeterde zienderogen. Met mijn huidige partner gaat het heel erg goed. Ik kan weer zonder angst liefhebben, durf me kwetsbaar op te stellen en onze seksualiteit te beleven met overgave en vertrouwen.

Anno zegt altijd 'je doet het zelf'. Dat is uiteindelijk ook zo. Ik weet dat ik zelf de stappen heb gezet die nodig waren om te genezen van mijn trauma en mijn pijn om te zetten in liefde. Maar zonder hem had ik het niet gekund. Dank jullie wel, Anno en Gisela, dat ik een stukje op jullie levenspad heb mogen mee lopen.

C."