Het bos van Anno » Relatie, Intimiteit en Seksualiteit Coaching

Relatie, Intimiteit en Seksualiteit Coaching

Deze vorm van coaching is voor iedereen die zijn of haar band met een ander wil versterken. Voordat je een relatie met een ander begint, is het belangrijk dat je al een goede relatie met jezelf hebt opgebouwd. Als dat nog niet het geval is, kan ik je daarbij helpen tijdens één of meerdere sessies liefdes- en intimiteitscoaching.

 

Als ervaren liefdes- en intimiteitscoach én ervaringsdeskundige heb ik ervaring met diverse vormen van liefdesrelaties waaronder: monogame relaties, friends with benefits, LAT- relatie, vrije- of open relatie, polyamoreuze relatie en tantrische en/of spirituele relatie. In iedere relatie, ongeacht de vorm, is het belangrijk dat je open en eerlijk naar elkaar bent, helemaal jezelf mag zijn en op een liefdevolle en respectvolle manier met elkaar omgaat.

 

Ieder mens en iedere relatie is uniek en heeft zijn eigen vorm. Hoe wij relaties hebben en zien wordt voor een groot deel bepaald door de cultuur en maatschappij waarin wij leven. Nog niet zo lang geleden was het normaal om iemand te ontmoeten waarna je verkering kreeg, je verloofde, trouwde, kinderen kreeg en samen oud werd. Tegenwoordig houden veel mensen het niet meer zo lang met elkaar uit en door de komst van internetdating is het makkelijker geworden om een gelijkgestemde te vinden waar je een relatie mee aan zou kunnen gaan. Het aantal scheidingen neemt toe en steeds minder mensen kiezen nog voor het huwelijk. Het huwelijk maakt gaanderweg plaats voor verschillende relatievormen. Er is een grote gevarieerdheid in relatievormen ontstaan, waarbij veel vormen elkaar op bepaalde punten overlappen. Het verschil tussen de relatievormen is dat er andere regels en grenzen voor gelden.

Waar de ene persoon de ene naar de andere relatie aangaat, heeft de ander een partner voor het leven. Iedere relatie is uniek en anders als het om liefde, seks en vertrouwen gaat. Dat je op dit moment kiest voor een vaste relatie betekent niet dat dit voor altijd zo hoeft te zijn. Een relatie ontwikkelt zich door de jaren heen, het leven om de relatie heen verandert en zelf verander je ook, naarmate je ouder wordt. Al deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je kijk op relaties verandert. Voor verschillende mensen, die allemaal verschillende wensen en behoeften hebben, werken verschillende relatievormen. Bij al deze relaties gaat het er niet om of het goed of fout is, het gaat er vooral om of het voor jou werkt.

Als je (nog) niet weet welke vorm van liefdesrelatie het beste bij jullie past, is het ook mogelijk om dit samen te onderzoeken. Ieder vorm van liefdesrelatie heeft zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen.

Verschillende relatievormen 
Monogame relatie
Voor de meeste mensen is een monogame- of exclusieve relatie de standaard relatie. Je hebt een relatie met één persoon en seks met anderen is niet toegestaan. De basis van deze relatie is een band tussen twee personen met het doel om voor altijd het leven met elkaar te delen. Vaak is dit een combinatie van een romantische liefdes- en seksuele relatie, met de mogelijkheid van samenwonen of een huwelijk. 

LAT-relatie
Lat is de afkorting voor Living Apart Together. Dit betekent dat je een relatie hebt maar toch apart woont. Naar buiten toe ben je een stel maar je woont niet samen in één huis. Dit is meestal een bewuste keuze waar beiden achter staan en komt vooral veel voor bij ouderen die hun eigen leven willen behouden.

Een lat-relatie kan tegelijk ook een vrije- of open relatie zijn, waarbij de partners ook nog relaties met anderen hebben, maar dat hoeft niet.

Vrije of open relatie

Bij een vrije of open relatie mogen één of beide partners een relatie met anderen aangaan. Dit kan een romantische relatie en/of een seksuele relatie zijn. 

Friends with benefits

Friends with benefits is een vriendschappelijke relatie met extra's die vooral om lichamelijke behoeftes draait. De twee personen kunnen samen leuke dingen doen én seks met elkaar hebben, maar er is geen sprake van diepe gevoelens of romantiek. 

Tantrische of spirituele relatie

Een tantrische relatie is een spirituele relatie. Een verbinding tussen twee mensen op het gebied van lichaam en geest, hart en ziel. Groeien in liefde en bewustzijn, met als doel om samen - in het hier en nu - eindeloos gelukkig te zijn en elkaar te helpen om een staat van spirituele verlichting te bereiken.

Polyamoureuze relatie

Polyamorie of meervoudige liefde is een levenswijze waarbij je van meer dan één persoon tegelijk kunt houden. Deze liefde uit zich in meerdere relaties tegelijk, waarin vriendschap, intimiteit, het delen van een emotionele band, spirituele verbondenheid en/of seksualiteit aanwezig kunnen zijn. Binnen de polyamorie zijn er verschillende relatievormen mogelijk, die allemaal gebaseerd zijn op liefde, een open en eerlijke communicatie en respect voor alle betrokkenen. Polyamorie wordt ook wel de hoge school voor liefde genoemd. Eén relatie tot een succes maken is voor veel mensen al een hele kunst, laat staan meerdere tegelijk. 

 

Wat is relatie, Intimiteit en Seksualiteit Coaching?

Deze vorm van coaching voor liefdespartners is een combinatie van coaching en praktische oefeningen om je relatie te verdiepen, waardoor je samen meer van intimiteit en seksualiteit kunt gaan genieten.

Tijdens de sessies ga je samen met je partner(s) aan de slag met:
- Je meer openstellen voor je partner.
- Werkelijk luisteren naar elkaar.
- Je partner zien en jezelf laten zien zoals je werkelijk bent.
- Fysiek contact maken en op elkaar afstemmen.
- Veiligheid, vertrouwen, verbinden en overgave.

- Meer van jezelf én van de ander genieten.