Vertrouwen en grenzen 

Bij de sessies die ik geef is veiligheid en vertrouwen een voorwaarde. Tijdens een sessie mag je je figuurlijk en soms ook letterlijk bloot geven. Door open en duidelijk te zijn over ieders grenzen, kun je tijdens de coaching ontspannen, in de wetenschap dat je veilig bent.

Het is belangrijk dat je voor jezelf vast stelt waar je grenzen liggen, in eerste instantie voordat we met de sessies starten. Neem thuis de tijd om erover na te denken en uiteraard hebben we het erover tijdens de intake of het oriëntatiegesprek. Als je niet goed weet waar jouw grenzen liggen, kunnen we dat tijdens een sessie onderzoeken.

Voor mij is er een duidelijke grens, waar ik niet overheen ga: ik ga alleen een professionele relatie aan met mijn cliënten en bied geen seksuele diensten aan.

Dat betekent dat voor mij alle andere manieren van contact maken, comfortabel en acceptabel zijn. Ik voel me thuis in mijn eigen lichaam. Sinds mijn 19e ben ik naturist, wat inhoudt dat ik me goed voel zonder kleren, gewoon zoals ik geboren ben, in harmonie met de natuur. Bloot zijn heeft voor mij dan ook niet de associatie met seks, die veel mensen ervaren. Bloot zijn is voor mij geen doel op zich. De mate van gekleed zijn tijdens de sessies is geheel afhankelijk van jouw behoefte, waar je mee vertrouwd wilt raken en hoe je dat het liefste wilt bereiken.

Daarnaast zie ik het menselijk lichaam als één geheel. Dat betekent dat ik in principe geen enkel lichaamsdeel oversla, behalve als jij aangeeft dat je daar absoluut niet aangeraakt wilt worden. De reden daarvoor is eenvoudig: juist in de meest intieme gedeeltes van ons lichaam, wordt vaak diepe pijn opgeslagen. Als je deze delen overslaat in je behandeling, blijft de pijn daar zitten en komen de blokkades niet los. Als je meer wilt lezen over hoe trauma's in het lichaam worden opgeslagen, kun je de pagina over traumaverwerking lezen.

Een doel van de behandeling kan zijn dat je je grenzen wilt verleggen. Bijvoorbeeld als je bang bent voor aanraking en daarin opener wilt worden. Het kan ook zijn dat je je grenzen juist steviger wilt stellen, omdat je moeite hebt om die goed (naar mannen toe of in het algemeen) aan te geven. In beide gevallen kunnen er dan aanpassingen nodig zijn tijdens de sessies zelf. Hiervoor gebruik ik soms specifieke oefeningen. Tijdens alle sessies is er voortdurend ruimte om op elkaar af te stemmen. Ik kijk en luister goed naar je lichaamstaal en naar wat je zegt en vraag je tussendoor regelmatig naar je gevoel daarin. Blijf je echter bewust van je eigen verantwoordelijkheid om zelf ook duidelijk te zijn.

Het is mogelijk dat je voor een (eerste) sessie wat gespannen bent. Dit is heel begrijpelijk en verdwijnt zodra je beseft dat je veilig bent, controle hebt en dat je grenzen gerespecteerd worden. Als je weet en ervaart dat je op mijn grenzen kunt vertrouwen en dat ik de jouwe respecteer, kun je het meeste uit de coaching halen.

Als jij je daar prettig bij voelt, kunnen we er voor zorgen, dat er bij de sessie een vertrouwenspersoon aanwezig is. Voor een sessie met een minderjarige of iemand met een verstandelijke beperking is dat een voorwaarde.

Een behandeling kan nog lang nawerken. Het kan zijn dat er eenmaal thuis nog van alles bij je los komt, dit kan zowel lichamelijk, psychisch en/of emotioneel zijn. Klachten kunnen verbeteren of in eerste instantie juist verergeren, doordat de in jouw lichaam opgeslagen spanningen en blokkades loskomen en omdat je meer bent gaan voelen. Dit proces is soms noodzakelijk om meer inzicht in jezelf te krijgen en de weg vrij te maken voor persoonlijke groei.

 

Met liefde,

Anno