Het Bos van Anno » Sjamanendrum bouwen

Sjamanendrum bouwen

Heb jij altijd al zelf je eigen sjamanendrum willen bouwen? En dat bij voorkeur van een uitgeholde boomstam?

Wij bieden je de mogelijkheid om tijdens een één of tweedaagse workshop in het Bos van Anno je eigen sjamanendrum en drumstok te maken en daar de verbinding mee aan te gaan. Door zelf je drum te bouwen gaat daar je eigen energie en intentie in zitten. Hierdoor zal je meer verbinding met je drum en de er uit voortkomende oerklanken ervaren.

 

De sjamanendrum is een bijzonder krachtig en heilig instrument dat door iedereen te bespelen is en je verbindt met je eigen ritme en dat van Moeder Aarde. Het geluid van de drum is een oertaal die je direct en diep raakt en je meeneemt op reis. Een reis naar je binnenwereld, naar je eigen kracht.

 

Bij het drummen sla je zoals je hart en gevoel je ingeeft. Het ritme van de drum is als de hartslag van je leven, brengt je tot rust en kan je in een meditatieve toestand of trance brengen. De drum helpt je om te aarden en jezelf en anderen te helen. Je kunt je drum ook gebruiken voor rituelen, trancereizen en ceremonies.

 

In het bos van Anno kun je het frame van je sjamanendrum maken van een uitgeholde boomstam van essenhout, van rond gebogen essen of berkenhout of van 13-kantig red cedar of populierenhout. Traditionele sjamanen maken hun bezielde sjamanendrum van een uitgeholde boomstam. Een uitgeholde boomstam is erg stevig en heeft de vorm, energie en het levensverhaal van de boom nog in zich. Aangezien een uitgeholde boomstam wat grilliger van vorm is, kan de dikte en doorsnede per drum verschillen. Moderne sjamanen gebruiken, bij gebrek aan uitgeholde boomstammen, vaak een 13-kantig houten frame. Een 13-kantig drumframe staat symbool voor de 13 maancycli in een jaar. Een wat goedkoper alternatief is een rond gebogen frame. Deze is wel wat kwetsbaarder dan andere frames.

 

Je kunt het frame van je drum bespannen met een huid van edelhert, ree, paard, koe, geit, ree, kameel, rendier of wild zwijn. Alle huiden zijn van te voren zonder chemicaliën schoongemaakt, gedroogd en eventueel geschoren.

Voor het handvat en de drumstok kun je een houten stok uitzoeken, maar je kunt daar ook een stuk gewei van een hert, eland of rendier voor gebruiken.

Geweien zijn symbolische antennes en staan voor verhoogde waarneming en afstemming op hogere dimensies. 

De grootte, houtsoort en vorm van het frame en de soort, dikte, beharing en bewerking van de huid bepalen de uiteindelijke klank en energie van jouw eigen unieke persoonlijke drum. De kracht en energie uit het leven van de boom en het dier krijgen een tweede leven, een nieuwe stem.

 

Voordat je aan het werk gaat, maak je contact met de door jou gekozen boom en het door jou gekozen dier. Je vraagt de boom en het dier toestemming om het hout en de huid te mogen gebruiken. Tijdens het maken van de drum kom je in een proces van loslaten, acceptatie en inzicht. Vertrouw erop, dat je ontvangt, wat jij op dit moment nodig hebt.

Je kunt je drum en je drumstok naar eigen inzicht of aan de hand van wat voorbeelden in je eigen tempo vorm geven. Het proces van verbinden en creëren kan zowel binnen als buiten plaatsvinden.

Aangezien gedroogde huiden weersgevoelig zijn, bespan je je aanspanbare drum met speciaal touw, eventueel in combinatie met houten kralen. Tijdens de workshop leer je je drum spannen en ontspannen.

Voordat je je drum mee naar huis neemt, wordt deze, indien het weer dat toelaat, rond het kampvuur met een moederdrumceremonie ritueel ingewijd.

Na het opspannen van de natte huid heeft je drum tijd nodig om te drogen zodat de oerklanken volledig tot z'n recht kunnen komen.

Agenda workshop sjamanendrum bouwen 2018

- 1 en 2 september (2-daagse workshop).

- 13 en 14 oktober (2-daagse workshop).

- 15 en 16 december (2-daagse workshop).

De 2-daagse workshop is van zaterdag 10.30 uur tot zondagmiddag. 

Wij bieden de mogelijkheid om ca. een week voor aanvang van de workshop verschillende drums uit te proberen en een drumframe én huid voor je drum uit te zoeken.

Kosten weekend sjamanendrum bouwen

Sjamanendrum met drumstok inclusief alle standaard materialen*, koffie, thee, fruit, maaltijden en overnachting (bed in de houten woning of je eigen tent): 

- 25-30 cm uitgeholde boomstam essen, populier of den met S huid € 300,-

- 31-35 cm uitgeholde boomstam essen, populier of den met S huid € 315,-

- 36 cm rond gebogen frame essen met M huid € 275,-

- 36-40 cm uitgeholde boomstam essen of populier met M huid € 330,-

- 41 cm rond gebogen frame essen met M huid € 280,-

- 42 cm 13-kantig frame populier met M huid € 305,-

- 41-45 cm uitgeholde boomstam essen met L huid € 340,-

- 46 cm rond gebogen frame essen met L huid € 285,-

- 47 cm 13-kantig frame populier met L huid € 310,-

- 46-50 cm uitgeholde boomstam essen met L huid € 350,-

- 51 cm rond gebogen frame essen met L huid € 290,-

- 52 cm 13-kantig frame populier met L huid € 315,-

- 51-55 cm uitgeholde boomstam essen met XL huid € 370,- 

- 56-60 cm uitgeholde boomstam essen met XL huid € 385,-  

- 61 cm 13-kantig frame red cedar of den met XL huid € 365,-

- 61-65 cm uitgeholde boomstam essen met XL huid € 400,-

- 66-70 cm uitgeholde boomstam essen met XL huid € 415,-

 

* meerprijs huid van wild zwijn of rendier € 30,-

* meerprijs handvat van gewei ree € 20,-

* meerprijs handvat of drumstok van edelhert of rendier € 30,- 

* meerprijs drumstok huid met haar van geit of koe € 10,-

* meerprijs drumstok huid met haar van nerts € 20,-

* grote veren van buizerd, kerkuil of pauw € 2,- per stuk.

* uitgeboorde beuken kralen (naturel of gekleurd) € 0,50 per stuk.

* vleugel van buizerd of kerkuil € 50,- (voor smudgen).

 

We bieden de mogelijkheid om 's avonds een kampvuur te stoken of gebruik te maken van de houtgestookte buitensauna. Kosten sauna of kampvuur € 10,- pp.

Neem voor de overnachting je eigen beddengoed mee. Het is ook mogelijk om in je eigen tent of ander kampeermiddel te slapen. 

Opgemaakt bed: 1 persoon € 5,- /2 persoons € 10,- 

Toeslag overnachting in de boshut (1 of 2 personen) € 50,-

 

Het is ook mogelijk om bij ons een kant en klare sjamanendrum te kopen of geheel naar jouw eigen wens te laten maken. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de doorsnede, houtsoort, huidsoort en afwerking van de drum en drumstok.

 

Krachtdieren en hun betekenis:

- Edelhert: gekroonde koning van het woud, zachtheid, onschuld, moed om het onbekende aan te gaan, zinnelijk, liefde, gratie, scherpe zintuigen, terug naar de natuur, spiritueel, helderziend.

- Ree: zachtaardig, onschuld, gevoelig, onzichtbaar, waakzaam, gratie, alert, oplossingsgericht vermogen, spiritueel.

- Paard: vrijheid, kracht, stabiliteit, trekken en reizen, vriendschap, zachtmoedig, bewust, sierlijk, overtuigingskracht, helderziend.

- Koe: moeder- of vaderschap, vruchtbaarheid, zorgzaam, aards, zelfbezinning, rijkdom van moeder aarde, genieten van het leven, banden met vorige levens.

- Geit: gids en leider, onafhankelijk, flexibel en krachtig, voedster, veel doorzettingsvermogen.

- Wild zwijn: onverschrokken moed, diepe verbondenheid met de aarde, koestering, gretigheid, confrontatie, geluk.

- Kameel: meester in het overleven, bereid om zware lasten te dragen, uithoudingsvermogen, standvastig, oplossingsgericht, vorige levens, helderziend, healing.

- Rendier: doorzettingsvermogen, kracht, standvastig, voorzichtig, sociaal, communicatie, beweging, innerlijke rust.

- Eland: trots, macht, kracht, wijsheid, geduldig, waakzaam, vriendelijk, overleving, uithouding- en doorzettingsvermogen, gevoel van eigenwaarde.

- Buizerd: scherp zicht, focussen, doortastend, zintuigen openstellen en daarnaar handelen, vermogen om vrij op levensstromen mee te zweven.

- Kerkuil: wijsheid, brenger van de droom, boodschapper van voortekens, stille observatie, goed zicht in het donker, liefde voor de waarheid, verbonden met de nacht en de maan magie, intuïtie, vrijheid. 

- Pauw: zelfvertrouwen, trots, schoonheid, brenger van goed nieuws, wijze visie, wederopstanding, oplettendheid, mededogen, zelfrespect en waardigheid.

 

Bomen en hun betekenis:

- Essen (sterk): betrouwbaar, aantrekkelijk, levendig, ambitieus, impulsief, intelligent, voorzichtig.

- Red Cedar (licht): healing, zuivering, heilig, bescherming, kracht, wijsheid, duurzaam, onsterfelijk, vertrouwen, vastberaden solist.

- Populier: betrouwbaar, artistiek, goed organisatievermogen, filosofisch, voorzichtig, kieskeurig, goede partner.

- Berk: levendig, aantrekkelijk, elegant, vriendelijk, bescheiden, fantasievol, ambitieus, sereen, houdt van stilte en leven in de natuur.

- Hazelaar: magie, kennis, wijsheid, intuitie, helderziend, meditatie, voorspelling, eeuwigheid, vruchtbaar, gids, inspiratie, gastvrij.

- Vlier: heilig, uitdrijving, zuivering, bescherming, liefde, overwinnen van moeilijkheden, nieuwe start, eeuwigheid.

- Wilg (lichtgewicht): magische boom, eerlijk, betrouwbaar, troost, kracht, betekenisvolle dromen en visioenen, dood en wedergeboorte.

- Taxus: magie, krachtige bescherming, dood en wedergeboorte, visioenen, onderbewustzijn, zeer wijs, soepel, groot incasseringsvermogen.

- Eik: robuust, dapper, sterk, meedogenloos, onafhankelijk, verstandig, met de voeten stevig op de grond.

- Beuk: goede smaak, redelijk, zekerheid, goede leider en levenspartner.

- Den: standvastig, betrouwbaar, goede smaak, bescheiden, getalenteerd, ambitieus.

- Lijsterbes: goed gezelschap, emotioneel, gepassioneerd, levenslustig, houdt van aandacht.