Sjamanendrum bouwen

Heb jij altijd al zelf je eigen sjamanendrum willen bouwen? En dat bij voorkeur van een uitgeholde boomstam of een 13-kantig frame van red ceder?

Wij bieden je de mogelijkheid om tijdens de workshop sjamanendrum bouwen in het Bos van Anno je eigen aanspanbare sjamanendrum met een doorsnede van 36 tot 60 cm te maken en daar de verbinding mee aan te gaan. Door zelf je drum en drumstok te bouwen gaat daar je eigen energie en intentie in zitten. Hierdoor zal je meer verbinding met je drum en de er uit voortkomende oerklanken ervaren.

Het is ook mogelijk om een lichte reisdrum, vingerdrum of kinderdrum te maken van een uitgeholde boomstam van 25 tot 35 cm met een kale/blote huid van geit, rendier of eland.

De sjamanendrum is een bijzonder krachtig en heilig instrument dat door iedereen te bespelen is en je verbindt met je eigen ritme en dat van Moeder Aarde. Het geluid van de drum is een oertaal die je direct en diep raakt en je meeneemt op reis. Een reis naar je binnenwereld, naar je eigen kracht.

Bij het drummen sla je zoals je hart en gevoel je ingeeft. Het ritme van de drum is als de hartslag van je leven, brengt je tot rust en kan je in een meditatieve toestand of trance brengen. De drum helpt je om te aarden en jezelf en anderen te helen. Je kunt je drum ook gebruiken voor rituelen, trancereizen en ceremonies.

In het bos van Anno kun je het frame van je sjamanendrum van een uitgeholde boomstam van es, berk, populier, den, iroko of gmelina óf een 13-kantig red ceder houten frame maken. Traditionele sjamanen maken hun krachtige en bezielde sjamanendrum meestal van een uitgeholde boomstam. Een uitgeholde boomstam heeft de natuurlijke vorm, energie en het levensverhaal van de boom nog in zich. Je kunt bij ons ook je eigen moederdrum bouwen van een uitgeholde boomstam van iroko met een dikte van 20 cm en een doorsnede van 60 cm.

Aangezien een uitgeholde boomstam wat grilliger van vorm is, kan de vorm, dikte en doorsnede per drum verschillen. Bij gebrek aan uitgeholde boomstammen gebruiken moderne sjamanen tegenwoordig vaak een lichtgewicht 13-kantig houten frame van red cedar. Een 13-kantig drumframe staat symbool voor de Godin én de 13 manen in een jaar. 

Je kunt het frame van je drum bespannen met een huid van edelhert, ree, koe, geit, paard, kameel, dromedaris, eland, rendier, buffel, bizon, everzwijn of tijgerhaai. Alle huiden zijn van te voren schoongemaakt, opgespannen en gedroogd en worden de avond voor de workshop in de week gelegd.

De huiden die wij gebruiken zijn een bijproduct van de jacht en/of slacht. Er zijn geen dieren gestorven voor hun huid.

Voor het handvat en de drumstok kun je een houten stok van oa de kronkelwilg of kronkelhazelaar uitzoeken, maar je kunt daar ook een geitenhoorn of gewei van een ree, edelhert, damhert, eland of rendier voor gebruiken. Geweien zijn symbolische antennes en staan voor verhoogde waarneming en afstemming op hogere dimensies. 

De grootte, houtsoort, dikte en vorm van het frame en de soort, dikte, beharing en bewerking van de huid én de drumstok bepalen de uiteindelijke klank en energie van jouw eigen unieke persoonlijke drum. De kracht en energie uit het leven van de boom en het dier krijgen een tweede leven, een nieuwe stem. De klank van een natuurvel mét haar is warm en blijft interessant door de invloed van de continu veranderende omgevingstemperatuur en vochtgehalte van de lucht. De klank van een vel zonder haar is wat stabieler en bevat meer boventonen.

Als er veel vocht in de lucht zit, zal de spanning van de huid verminderen en kan het geluid zelfs helemaal verdwijnen. Om je drum meer klank te geven, kun je de huid opwarmen met een föhn, in de zon of bij de kachel/cv of kampvuur. Als er (te) weinig vocht in de lucht zit kan er teveel spanning op de huid komen te staan. Haal dan direct wat spanning van je drum door de kralen of spankoord meer naar het midden te verschuiven. Je kunt het vel met een nat doekje bevochtigen of met wat olie insmeren om de spanning van de huid te verminderen.

 

Data workshop sjamanendrum bouwen

Je kunt je aanmelden voor een groepsworkshop (maximaal 8 deelnemers) of een privé-workshop.

Data groepsworkshop: In overleg.

Vanwege onze verhuizing is het tot eind 2022 niet mogelijk om een workshop te boeken. Vanaf 2023 geven we deze workshop op verzoek in Zuid Frankrijk.

Een workshop begint 's morgens om 9.00 uur en eindigt halverwege de avond. Je kunt de avond vóór de workshop (tussen 19.00 en 21.00 uur) je huid, frame en andere materialen persoonlijk komen uitzoeken en blijven overnachten. Mocht je daar geen gebruik van willen maken, dan kun je jouw voorkeur(en) doorgeven en kiezen wij een huid voor jou uit. De huid moet de avond voorafgaand aan de workshop in de week worden gelegd.

Voordat je aan het werk gaat, maak je door middel van een geleide meditatie contact met de door jou gekozen boom en het door jou gekozen dier of vraag je deze naar je toe te komen.

Je vraagt de boom en het dier toestemming om het hout en de huid te mogen gebruiken. Tijdens het maken van de drum kom je in een proces van loslaten, acceptatie en inzicht. Vertrouw erop, dat je ontvangt, wat jij op dit moment nodig hebt.

Je kunt je drum en je drumstok naar eigen inzicht of aan de hand van wat voorbeelden in je eigen tempo vorm geven. Het proces van verbinden en creëren kan zowel binnen als buiten plaatsvinden. 

Aangezien een gedroogde huid weersgevoelig is, bespan je je aanspanbare drum met speciaal touw, eventueel in combinatie met houten kralen. Tijdens de workshop leer je je drum spannen en ontspannen.

Voordat je je drum mee naar huis neemt, wordt deze, indien het weer dat toelaat, met een moederdrumceremonie bij het vuur ritueel ingewijd.

Na het opspannen van de natte huid heeft je drum tijd nodig om te drogen zodat de oerklanken volledig tot z'n recht komen.

 

Krachtdieren en hun betekenis:

- Edelhert: gekroonde koning van het woud, zachtheid, onschuld, moed om het onbekende aan te gaan, zinnelijk, liefde, gratie, scherpe zintuigen, terug naar de natuur, spiritueel, helderziend.

- Ree: liefde, vriendelijkheid, spiritueel, zachtaardig, onschuld, gevoelig, onzichtbaar, waakzaam, gratie, oplossingsgericht.

- Damhert: oer-energie, eerlijkheid, vriendelijkheid, bron van zelfkennis, de gevlekte vacht laat zien dat er geen onderscheid tussen licht en donker of goed en slecht wordt gemaakt. De kracht van liefde geneest wonden.

- Paard: vrijheid, kracht, stabiliteit, draagkracht en gedragen worden, trekken en reizen, vriendschap, zachtmoedig, bewust, sierlijk, overtuigingskracht, helderziend.

- Koe: verzorgende en voedende energie, aards, vruchtbaar, zelfbezinning, rijkdom van moeder aarde, genieten van het leven, banden met vorige levens.

- Geit: gids en leider, doelgericht, onafhankelijk, flexibel, krachtig, doorzettingsvermogen.

- Everzwijn: onverschrokken moed, diepe verbondenheid met de aarde, koestering, gretigheid, confrontatie, geluk.

- Kameel en Dromedaris: volharding, meester in het overleven, bereid om zware lasten te dragen, uithoudingsvermogen, standvastig, oplossingsgericht, vorige levens, helderziend, healing.

- Rendier: doorzettingsvermogen, kracht, standvastig, voorzichtig, sociaal, communicatie, beweging, innerlijke rust.

- Eland: trots, macht, kracht, wijsheid, geduldig, waakzaam, vriendelijk, overleving, uithouding- en doorzettingsvermogen, gevoel van eigenwaarde.

- Buffel en Bizon: overvloed, zegeningen, hogere vermogens, heilig, intelligentie, samenbrengen van het spirituele en aardse.

- Eekhoorn: verzamelaar, onderzoekend en opmerkzaam, verandert snel van richting, balans in geven en nemen.

- Konijn: vruchtbaarheid, overgave, onvoorwaardelijke liefde.

- Wolf: vrijheidslievend, snel van begrip, zeer intelligent, handelt instinctief, helpt met het bewaken van je grenzen en leert je door te zetten. Beschermd, dus niet beschikbaar.

- Vis: overgave en overvloed, geluk, succes, spirituele geboorte, opent de zintuigen.

- Haai: geestelijke transformatie, hulp bij het afstemmen van emoties, onderbewustzijn, overwinnen van jezelf, meebewegen in de stromingen van het leven.

- Buizerd: scherp zicht, focussen, doortastend, zintuigen openstellen en daarnaar handelen, vermogen om vrij op levensstromen mee te zweven.

- Kerkuil: speelsheid, zachtheid, innerlijke wijsheid, boodschapper van voortekens, stille observatie, goed zicht in het donker, liefde voor de waarheid, verbonden met de nacht en de maan magie, intuïtie, vrijheid. 

- Pauw: zelfvertrouwen, trots, schoonheid, brenger van goed nieuws, wijze visie, wederopstanding, oplettendheid, mededogen, zelfrespect en waardigheid.

 

Bomen en hun betekenis:

- Es: sterk, betrouwbaar, aantrekkelijk, levendig, ambitieus, intelligent, voorzichtig.

- Red Ceder: schoonheid, kracht, innerlijke wijsheid, onsterfelijk, jeugd, macht, geneeskrachtig en zuiverend, heilig, bescherming, vertrouwen, duurzaam.

- Populier: betrouwbaar, artistiek, goed organisatievermogen, filosofisch, voorzichtig, kieskeurig, goede partner.

- Berk: levendig, aantrekkelijk, elegant, vriendelijk, bescheiden, fantasievol, ambitieus, sereen, houdt van stilte en leven in de natuur.

- Gmelina: helderziend, gevoelig, dromerig, vredestichter, zoet, goudgeel, veelzijdig, aryuveda, Kashmir boom uit Zuidoost Azië

- Hazelaar: magie, kennis, wijsheid, intuitie, helderziend, gids, meditatie, voorspelling, eeuwig, vruchtbaar, inspiratie, gastvrij.

- Iroko: sterk, stabiel, duurzaam, krachtig, donkerbruin hout uit Ivoorkust Afrika.

- Vlier: heilig, uitdrijving, zuivering, bescherming, liefde, overwinnen van moeilijkheden, nieuwe start, eeuwigheid.

- Wilg: magische boom, eerlijk, betrouwbaar, troost, kracht, betekenisvolle dromen/visioenen, dood en wedergeboorte, lichtgewicht.

- Taxus: magie, krachtige bescherming, dood en wedergeboorte, visioenen, onderbewustzijn, zeer wijs, soepel, groot incasseringsvermogen.

- Eik: robuust, dapper, sterk, meedogenloos, onafhankelijk, verstandig, met de voeten stevig op de grond.

- Beuk: goede smaak, redelijk, zekerheid, goede leider en levenspartner.

- Den: standvastig, betrouwbaar, goede smaak, bescheiden, getalenteerd, ambitieus.

- Lijsterbes: goed gezelschap, emotioneel, gepassioneerd, levenslustig, houdt van aandacht.

- Klimop: trouw en vasthoudendheid, overwinning, mannelijke kracht en eeuwig leven.

 

Tarieven workshop sjamanendrum bouwen: 

(incl. alle standaard materialen, koffie, thee, fruit, lunch, diner, geleide meditatie, verbindingsceremonie en inwijdingsritueel):

- frame ca 30 cm (reis, kinder- of vingerdrum): - uitgeholde boom: es, den, populier €340,-

- frame ca 36 cm: - uitgeholde boom: es, berk, gmelina €370,-

- frame ca 41 cm: - 13-kantig 8 cm hoog: red ceder €340,-

                      - uitgeholde boom: es, berk, gmelina €380,-

- frame ca 46 cm:  - rond gebogen essenhout €320,-

                      - 13-kantig 8 cm hoog: red ceder €360,-

                      - uitgeholde boom: es, berk, den, iroko of                                           gmelina €400,-

- frame ca 51 cm:  - rond gebogen essenhout €330,-

                      - 13-kantig 8 cm hoog: red ceder €360,- 

                      - uitgeholde boom: es, iroko of gmelina €410,-

- frame ca 56 cm:  - uitgeholde boom: es €420,-

- frame ca 60 cm:  - 13-kantig 7 cm hoog: red ceder/den €410,-

                               - uitgeholde boom: es of iroko €450,-

Standaard materialen: huid van paard, koe, geit, ree, edelhert, buffel, bizon, kameel of dromedaris. Handvat én drumstok van berk, wilg of hazelaar en klopper van stof of leer. 

* Meerprijs huid van damhert, perkament van: eland, rendier, everzwijn, vis of tijgerhaai €20,- 

* uitgeboorde kralen om huid te spannen per drum €10,-

* gewei: ree €15,-/edelhert, damhert, eland of rendier €25,-

* geitenhoorn €25,-

* stok van druivenrank, kronkelhazelaar of kronkelwilg €8,-

* klopper van gelooide huid met haar van koe of geit €5,-

* klopper van konijnenbont of nerts €15,-

* Meerprijs frame met houtsnijwerk €50,-

* grote veer van buizerd of pauw €2,- 

* paardenstaart €50,-

* smudgevleugel: buizerd €50,-/kerkuil €60,-/houtduif €30,-

* smudgestaart: buizerd €30,-/kerkuil €40,- 

* grote Abalone smudgeschelp €10,- (niet op voorraad)

* flesje heilig Florida Water €10,-

* schedel: ree, geit of wild zwijn €20,-

* gelooide vacht steenmarter met kop, staart en poten €100,-

Overnachting voor of na de workshop:

- in eigen kampeermiddel plus ontbijt €35,-

- in groepsruimte plus ontbijt €45,- pp.

- in privé kamer met 2 x 1 persoonsbed óf 2-persoonsbed plus ontbijt €55,- pp.

- in boshut of pipowagen (2 personen) plus ontbijt €70,- pp.

- diner op avond van aankomst €15,- pp.

Meerprijs privéworkshop voor 1 of 2 personen €70,-

 

Voorwaarden sjamanendrum bouwen:

 

Aansprakelijkheid: Aan een workshop sjamanendrum bouwen doe je vrijwillig mee. De deelnemer is aansprakelijk voor de door hem/haar veroorzaakte schade aan personen, terrein, gebouwen en voorwerpen. De deelnemer stelt Stilteretraite in de natuur niet aansprakelijk voor eventuele geleden schade en/of persoonlijk letsel tijdens of voortvloeiend uit de workshop sjamanendrum bouwen.

 

Betaling: We hebben géén pin, je kunt de workshop bij vertrek contant betalen.

 

Annulering: Bij annulering of wijziging tot 2 weken voor aanvang van de workshop wordt €50,- annuleringskosten per deelnemer in rekening gebracht én de speciaal voor jou bestelde of gereserveerde materialen. Bij annulering binnen 2 weken van te voren wordt 50% van de totaalsom berekend en binnen 48 uur 100%.

 

Tarieven voor particulieren inclusief btw, voor bedrijven/ondernemers exclusief btw.