Het Bos van Anno » Sjamanendrum bouwen

Sjamanendrum bouwen

Heb jij altijd al zelf je eigen sjamanendrum willen bouwen? En dat bij voorkeur van een uitgeholde boomstam of een 13-kantig frame van red cedar ?

Wij bieden je de mogelijkheid om tijdens een 1- of 2-daagse workshop in het Bos van Anno je eigen aanspanbare sjamanendrum en drumstok te maken en daar de verbinding mee aan te gaan. Door zelf je drum en drumstok te bouwen gaat daar je eigen energie en intentie in zitten. Hierdoor zal je meer verbinding met je drum en de er uit voortkomende oerklanken ervaren. Bij een 2-daagse workshop is er meer tijd en ruimte voor jouw persoonlijke proces.

 

De sjamanendrum is een bijzonder krachtig en heilig instrument dat door iedereen te bespelen is en je verbindt met je eigen ritme en dat van Moeder Aarde. Het geluid van de drum is een oertaal die je direct en diep raakt en je meeneemt op reis. Een reis naar je binnenwereld, naar je eigen kracht.

 

Bij het drummen sla je zoals je hart en gevoel je ingeeft. Het ritme van de drum is als de hartslag van je leven, brengt je tot rust en kan je in een meditatieve toestand of trance brengen. De drum helpt je om te aarden en jezelf en anderen te helen. Je kunt je drum ook gebruiken voor rituelen, trancereizen en ceremonies.

 

In het bos van Anno kun je tijdens de workshop het frame van je sjamanendrum maken van een uitgeholde boomstam van essen-, populieren- of dennenhout, van rond gebogen essen- of berkenhout óf van 13-kantig red cedar of dennen. Traditionele sjamanen maken hun krachtige en bezielde sjamanendrum meestal van een uitgeholde boomstam. Een uitgeholde boomstam heeft de natuurlijke vorm, energie en het levensverhaal van de boom nog in zich. Aangezien een uitgeholde boomstam wat grilliger van vorm is, kan de vorm, dikte en doorsnede per drum verschillen.

Moderne sjamanen gebruiken, bij gebrek aan uitgeholde boomstammen, vaak een 13-kantig houten frame. Een 13-kantig drumframe staat symbool voor de 13 maancycli in een jaar. Een wat goedkoper alternatief is een rond gebogen frame van essenhout.

 

Je kunt het frame van je drum bespannen met een huid van edelhert, ree, damhert, koe, geit, paard, kameel, rendier of everzwijn.
Alle huiden zijn van te voren schoongemaakt, opgespannen en gedroogd en worden de avond voor de workshop in de week gelegd.

Voor het handvat en de drumstok kun je een houten stok uitzoeken, maar je kunt daar ook een stuk gewei van een ree, edelhert, damhert, eland of rendier voor gebruiken. Geweien zijn symbolische antennes en staan voor verhoogde waarneming en afstemming op hogere dimensies. 

De grootte, houtsoort en vorm van het frame en de soort, dikte, beharing en bewerking van de huid én drumstok bepalen de uiteindelijke klank en energie van jouw eigen unieke persoonlijke drum. De kracht en energie uit het leven van de boom en het dier krijgen een tweede leven, een nieuwe stem. De klank van een natuurvel is warm en blijft interessant door de invloed van de continu veranderende omgevingstemperatuur en vochtgehalte van de lucht.

 

Data workshop sjamanendrum bouwen 2019

- 1- daagse workshop 23 maart.

- 1-daagse workshop 11 mei. 

- 2-daagse workshop 3 en 4 augustus.

- 2-daagse workshop 21 en 22 september. 

- 1-daagse workshop 23 november. 

 

We beginnen de 1-daagse workshop om 9.30 uur (inloop met koffie en thee vanaf 9.00 uur) en eindigen om ca 21.00 uur.

De 2-daagse workshop is van zaterdag van 10.30 uur (inloop vanaf 10.00 uur) tot zondag halverwege de middag.

 

Voordat je aan het werk gaat, maak je door middel van een geleide meditatie contact met de door jou gekozen boom en het door jou gekozen dier. Je vraagt de boom en het dier toestemming om het hout en de huid te mogen gebruiken. Tijdens het maken van de drum kom je in een proces van loslaten, acceptatie en inzicht. Vertrouw erop, dat je ontvangt, wat jij op dit moment nodig hebt.

Je kunt je drum en je drumstok naar eigen inzicht of aan de hand van wat voorbeelden in je eigen tempo vorm geven. Het proces van verbinden en creëren kan zowel binnen als buiten plaatsvinden. 

Aangezien gedroogde huiden weersgevoelig zijn, bespan je je aanspanbare drum met speciaal touw, eventueel in combinatie met houten kralen. Tijdens de workshop leer je je drum spannen en ontspannen.

Voordat je je drum mee naar huis neemt, wordt deze, indien het weer dat toelaat, na het diner, rond het kampvuur met een moederdrumceremonie ritueel ingewijd.

Na het opspannen van de natte huid heeft je drum tijd nodig om te drogen zodat de oerklanken volledig tot z'n recht komen.

Wij bieden de mogelijkheid om voor of na de workshop te blijven overnachten.

 

Krachtdieren en hun betekenis:

- Edelhert: gekroonde koning van het woud, zachtheid, onschuld, moed om het onbekende aan te gaan, zinnelijk, liefde, gratie, scherpe zintuigen, terug naar de natuur, spiritueel, helderziend.

- Ree: liefde, vriendelijkheid, spiritueel, zachtaardig, onschuld, gevoelig, onzichtbaar, waakzaam, gratie, oplossingsgericht.

- Damhert: oer-energie, eerlijkheid, vriendelijkheid, bron van zelfkennis, de gevlekte vacht laat zien dat er geen onderscheid tussen licht en donker of goed en slecht wordt gemaakt. De kracht van liefde geneest wonden.

- Paard: vrijheid, kracht, stabiliteit, trekken en reizen, vriendschap, zachtmoedig, bewust, sierlijk, overtuigingskracht, helderziend.

- Koe: moeder- of vaderschap, vruchtbaarheid, zorgzaam, aards, zelfbezinning, rijkdom van moeder aarde, genieten van het leven, banden met vorige levens.

- Geit: gids en leider, onafhankelijk, flexibel en krachtig, voedster, veel doorzettingsvermogen.

- Everzwijn: onverschrokken moed, diepe verbondenheid met de aarde, koestering, gretigheid, confrontatie, geluk.

- Kameel/Dromedaris: meester in het overleven, bereid om zware lasten te dragen, uithoudingsvermogen, standvastig, oplossingsgericht, vorige levens, helderziend, healing.

- Rendier: doorzettingsvermogen, kracht, standvastig, voorzichtig, sociaal, communicatie, beweging, innerlijke rust.

- Eland: trots, macht, kracht, wijsheid, geduldig, waakzaam, vriendelijk, overleving, uithouding- en doorzettingsvermogen, gevoel van eigenwaarde.

- Buizerd: scherp zicht, focussen, doortastend, zintuigen openstellen en daarnaar handelen, vermogen om vrij op levensstromen mee te zweven.

- Kerkuil: speelsheid, zachtheid, innerlijke wijsheid, boodschapper van voortekens, stille observatie, goed zicht in het donker, liefde voor de waarheid, verbonden met de nacht en de maan magie, intuïtie, vrijheid. 

- Pauw: zelfvertrouwen, trots, schoonheid, brenger van goed nieuws, wijze visie, wederopstanding, oplettendheid, mededogen, zelfrespect en waardigheid.

 

Bomen en hun betekenis:

- Essen: sterk, betrouwbaar, aantrekkelijk, levendig, ambitieus, impulsief, intelligent, voorzichtig.

- Red Cedar: licht, schoonheid, kracht, innerlijke wijsheid, onsterfelijk, jeugd, macht, geneeskrachtig en zuiverend, heilig, bescherming, kracht, vertrouwen, duurzaam en licht van gewicht.

- Populier: betrouwbaar, artistiek, goed organisatievermogen, filosofisch, voorzichtig, kieskeurig, goede partner.

- Berk: levendig, aantrekkelijk, elegant, vriendelijk, bescheiden, fantasievol, ambitieus, sereen, houdt van stilte en leven in de natuur.

- Hazelaar: magie, kennis, wijsheid, intuitie, helderziend, meditatie, voorspelling, eeuwigheid, vruchtbaar, gids, inspiratie, gastvrij.

- Vlier: heilig, uitdrijving, zuivering, bescherming, liefde, overwinnen van moeilijkheden, nieuwe start, eeuwigheid.

- Wilg: superlicht, magische boom, eerlijk, betrouwbaar, troost, kracht, betekenisvolle dromen en visioenen, dood en wedergeboorte.

- Taxus: magie, krachtige bescherming, dood en wedergeboorte, visioenen, onderbewustzijn, zeer wijs, soepel, groot incasseringsvermogen.

- Eik: robuust, dapper, sterk, meedogenloos, onafhankelijk, verstandig, met de voeten stevig op de grond.

- Beuk: goede smaak, redelijk, zekerheid, goede leider en levenspartner.

- Den: standvastig, betrouwbaar, goede smaak, bescheiden, getalenteerd, ambitieus.

- Lijsterbes: goed gezelschap, emotioneel, gepassioneerd, levenslustig, houdt van aandacht.

 

Tarieven workshop sjamanendrum/drumstok bouwen 
1-daagse workshop inclusief alle standaard materialen*, koffie, thee, lunch, diner, verbindingsceremonie en inwijdingsritueel bij het kampvuur:

- 36 cm rond gebogen frame essen € 240,-

- 31-35 cm uitgeholde boomstam es € 280,- (den of populier € 270,-)  
- 36-40 cm uitgeholde boomstam essen € 300,- 
- 41 cm rond gebogen frame es € 250,- (berk € 270,-)

- 42 cm 13-kantig frame red cedar € 290,-

- 41-45 cm uitgeholde boomstam essen € 320,-  
- 46 cm rond gebogen frame es € 260,- (berk € 280,-)

- 47 cm 13-kantig frame red cedar € 300,-
- 46-50 cm uitgeholde boomstam essen € 340,- 
- 51 cm rond gebogen frame es € 270,- (berk € 290,-)
- 52 cm 13-kantig frame red cedar € 310,- (populier € 290,-) 
- 51-55 cm uitgeholde boomstam essen € 360,- 
- 56-60 cm uitgeholde boomstam essen € 380,- 
- 60 cm 13-kantig frame red cedar € 350,- (den € 330,-)

* meerprijs huid met haar van everzwijn of rendier € 30,-

* meerprijs gestippelde bambihuid of paardenhuid met manen € 30,-

* meerprijs paardenhuid mét staart € 50,-

* meerprijs extra grote huid (meer dan 10 cm groter dan het frame) € 10,-
* meerprijs opspannen met uitgeboorde kralen € 10,- /losse kralen € 0,50/stuk.
* meerprijs handvat/drumstok van gewei: ree € 20,- /edelhert, rendier € 30,-

* meerprijs zachte drumstok van huid met haar: koe of geit € 5,- /nerts € 15,-

* paardenstaart € 50,-

* grote veer van buizerd of pauw € 2,- 

* smudgevleugel van buizerd of kerkuil € 50,-

Voor de 2-daagse workshop geldt een toeslag van € 60,- Dit is inclusief overnachting (bed in houten woning of je eigen tent), ontbijt en lunch.

Neem voor de overnachting je eigen beddengoed mee.

Opgemaakt bed € 5,- pp.

Toeslag overnachting in de boshut voor 2 personen € 25,- pp.