Het Bos van Anno » Sjamanendrum bouwen

Sjamanendrum bouwen

Heb jij altijd al zelf je eigen sjamanendrum willen bouwen? En dat bij voorkeur van een uitgeholde boomstam of een 13-kantig cederhouten frame?

Wij bieden je de mogelijkheid om tijdens een 1- of 2-daagse workshop in het Bos van Anno je eigen aanspanbare sjamanendrum en drumstok te maken en daar de verbinding mee aan te gaan. Door zelf je drum en drumstok te bouwen gaat daar je eigen energie en intentie in zitten. Hierdoor zal je meer verbinding met je drum en de er uit voortkomende oerklanken ervaren. Bij een 2-daagse of een privé-dagworkshop is er meer tijd en ruimte voor jouw persoonlijke proces.

 

De sjamanendrum is een bijzonder krachtig en heilig instrument dat door iedereen te bespelen is en je verbindt met je eigen ritme en dat van Moeder Aarde. Het geluid van de drum is een oertaal die je direct en diep raakt en je meeneemt op reis. Een reis naar je binnenwereld, naar je eigen kracht.

 

Bij het drummen sla je zoals je hart en gevoel je ingeeft. Het ritme van de drum is als de hartslag van je leven, brengt je tot rust en kan je in een meditatieve toestand of trance brengen. De drum helpt je om te aarden en jezelf en anderen te helen. Je kunt je drum ook gebruiken voor rituelen, trancereizen en ceremonies.

 

In het bos van Anno kun je tijdens de workshop het frame van je sjamanendrum van een uitgeholde boomstam van de es, berk, populier, den, iroko of gmelina óf een 13-kantig lichtgewicht cederhouten frame gebruiken. Traditionele sjamanen maken hun krachtige en bezielde sjamanendrum meestal van een uitgeholde boomstam. Een uitgeholde boomstam heeft de natuurlijke vorm, energie en het levensverhaal van de boom nog helemaal in zich.

Aangezien een uitgeholde boomstam wat grilliger van vorm is, kan de vorm, dikte en doorsnede per drum verschillen. Voor de wat dikkere huiden van paard, koe of everzwijn gebruiken we een wat dikker en steviger uitgeholde boomstam van iroko of gmelina.

Bij gebrek aan uitgeholde boomstammen gebruiken moderne sjamanen vaak een lichtgewicht 13-kantig houten frame van red cedar. Een 13-kantig drumframe staat symbool voor de 13 maancycli in een jaar.

Een wat goedkoper alternatief is een rond gebogen frame van essenhout.

 

Je kunt het frame van je drum bespannen met een huid van edelhert, ree, koe, geit, paard, kameel, dromedaris, eland, rendier of everzwijn.
Alle huiden zijn van te voren schoongemaakt, opgespannen en gedroogd en worden de avond voor de workshop in de week gelegd.

Voor het handvat en de drumstok kun je een houten stok uitzoeken, maar je kunt daar ook een stuk gewei van een ree, edelhert, damhert, eland of rendier voor gebruiken. Geweien zijn symbolische antennes en staan voor verhoogde waarneming en afstemming op hogere dimensies. 

De grootte, houtsoort, dikte en vorm van het frame en de soort, dikte, beharing en bewerking van de huid én de drumstok bepalen de uiteindelijke klank en energie van jouw eigen unieke persoonlijke drum. De kracht en energie uit het leven van de boom en het dier krijgen een tweede leven, een nieuwe stem. De klank van een natuurvel mét haar is warm en blijft interessant door de invloed van de continu veranderende omgevingstemperatuur en vochtgehalte van de lucht. De klank van een vel zonder haar is wat stabieler en bevat meer boventonen.

Als er veel vocht in de lucht zit, zal de spanning van de huid verminderen en kan het geluid zelfs helemaal verdwijnen. Om je drum meer klank te geven, kun je de huid opwarmen met een föhn, in de zon of bij de kachel/cv of kampvuur. Als er weinig vocht in de lucht zit, kan er teveel spanning op de huid komen te staan. Haal dan direct wat spanning van je drum door de kralen of spankoord meer naar het midden te verschuiven. Je kunt het vel met een nat doekje bevochtigen of met wat olie insmeren om de spanning van de huid te verminderen.

 

Data workshop sjamanendrum bouwen 2020

- 2-daagse workshop in overleg.

De 2-daagse workshop is van 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur) tot de avond van de volgende dag.

Het is ook mogelijk om een privé-dagworkshop voor 1 of meer personen te boeken. Deze begint 's morgens om 9.00 uur en eindigt halverwege de avond.

 

Voordat je aan het werk gaat, maak je door middel van een geleide meditatie contact met de door jou gekozen boom en het door jou gekozen dier of vraag je deze naar je toe te komen. Je vraagt de boom en het dier toestemming om het hout en de huid te mogen gebruiken. Tijdens het maken van de drum kom je in een proces van loslaten, acceptatie en inzicht. Vertrouw erop, dat je ontvangt, wat jij op dit moment nodig hebt.

Je kunt je drum en je drumstok naar eigen inzicht of aan de hand van wat voorbeelden in je eigen tempo vorm geven. Het proces van verbinden en creëren kan zowel binnen als buiten plaatsvinden. 

Aangezien gedroogde huiden weersgevoelig zijn, bespan je je aanspanbare drum met speciaal touw, eventueel in combinatie met houten kralen. Tijdens de workshop leer je je drum spannen en ontspannen.

Voordat je je drum mee naar huis neemt, wordt deze, indien het weer dat toelaat, rond het kampvuur met een moederdrumceremonie ritueel ingewijd.

Na het opspannen van de natte huid heeft je drum tijd nodig om te drogen zodat de oerklanken volledig tot z'n recht komen.

 

Krachtdieren en hun betekenis:

- Edelhert: gekroonde koning van het woud, zachtheid, onschuld, moed om het onbekende aan te gaan, zinnelijk, liefde, gratie, scherpe zintuigen, terug naar de natuur, spiritueel, helderziend.

- Ree: liefde, vriendelijkheid, spiritueel, zachtaardig, onschuld, gevoelig, onzichtbaar, waakzaam, gratie, oplossingsgericht.

- Damhert: oer-energie, eerlijkheid, vriendelijkheid, bron van zelfkennis, de gevlekte vacht laat zien dat er geen onderscheid tussen licht en donker of goed en slecht wordt gemaakt. De kracht van liefde geneest wonden.

- Paard: vrijheid, kracht, stabiliteit, trekken en reizen, vriendschap, zachtmoedig, bewust, sierlijk, overtuigingskracht, helderziend.

- Koe: moeder- of vaderschap, vruchtbaarheid, zorgzaam, aards, zelfbezinning, rijkdom van moeder aarde, genieten van het leven, banden met vorige levens.

- Geit: gids en leider, onafhankelijk, flexibel en krachtig, voedster, veel doorzettingsvermogen.

- Everzwijn: onverschrokken moed, diepe verbondenheid met de aarde, koestering, gretigheid, confrontatie, geluk.

- Kameel en Dromedaris: volharding, meester in het overleven, bereid om zware lasten te dragen, uithoudingsvermogen, standvastig, oplossingsgericht, vorige levens, helderziend, healing.

- Rendier: doorzettingsvermogen, kracht, standvastig, voorzichtig, sociaal, communicatie, beweging, innerlijke rust.

- Eland: trots, macht, kracht, wijsheid, geduldig, waakzaam, vriendelijk, overleving, uithouding- en doorzettingsvermogen, gevoel van eigenwaarde.

- Wolf: vrijheidslievend, snel van begrip, zeer intelligent, handelt instinctief, helpt met het bewaken van je grenzen en leert je door te zetten.

- Buizerd: scherp zicht, focussen, doortastend, zintuigen openstellen en daarnaar handelen, vermogen om vrij op levensstromen mee te zweven.

- Kerkuil: speelsheid, zachtheid, innerlijke wijsheid, boodschapper van voortekens, stille observatie, goed zicht in het donker, liefde voor de waarheid, verbonden met de nacht en de maan magie, intuïtie, vrijheid. 

- Pauw: zelfvertrouwen, trots, schoonheid, brenger van goed nieuws, wijze visie, wederopstanding, oplettendheid, mededogen, zelfrespect en waardigheid.

 

Bomen en hun betekenis:

- Es: sterk, betrouwbaar, aantrekkelijk, levendig, ambitieus, impulsief, intelligent, voorzichtig.

- Red Ceder: schoonheid, kracht, innerlijke wijsheid, onsterfelijk, jeugd, macht, geneeskrachtig en zuiverend, heilig, bescherming, vertrouwen, duurzaam.

- Populier: betrouwbaar, artistiek, goed organisatievermogen, filosofisch, voorzichtig, kieskeurig, goede partner.

- Berk: levendig, aantrekkelijk, elegant, vriendelijk, bescheiden, fantasievol, ambitieus, sereen, houdt van stilte en leven in de natuur.

- Gmelina: veelzijdig, donkerbruin hout uit Zuidoost Azië.

- Hazelaar: magie, kennis, wijsheid, intuitie, helderziend, meditatie, voorspelling, eeuwigheid, vruchtbaar, gids, inspiratie, gastvrij.

- Iroko: zeer sterk, lichtbruin hout westkust Afrika.

- Vlier: heilig, uitdrijving, zuivering, bescherming, liefde, overwinnen van moeilijkheden, nieuwe start, eeuwigheid.

- Wilg: licht van gewicht, magische boom, eerlijk, betrouwbaar, troost, kracht, betekenisvolle dromen en visioenen, dood en wedergeboorte.

- Taxus: magie, krachtige bescherming, dood en wedergeboorte, visioenen, onderbewustzijn, zeer wijs, soepel, groot incasseringsvermogen.

- Eik: robuust, dapper, sterk, meedogenloos, onafhankelijk, verstandig, met de voeten stevig op de grond.

- Beuk: goede smaak, redelijk, zekerheid, goede leider en levenspartner.

- Den: standvastig, betrouwbaar, goede smaak, bescheiden, getalenteerd, ambitieus.

- Lijsterbes: goed gezelschap, emotioneel, gepassioneerd, levenslustig, houdt van aandacht.

 

Tarieven 2-daagse workshop sjamanendrum bouwen: 

(inclusief alle standaard materialen*, koffie, thee, maaltijden, overnachting, verbindingsceremonie en inwijdingsritueel rond het kampvuur):

- frame ca 27 cm: uitgeholde boomstam es, den of populier € 325,-

- frame ca 32 cm: uitgeholde boomstam es, den of populier € 335,- 

- frame ca 37 cm: rond gebogen essenhout € 295,-

                     uitgeholde boomstam es € 365,-

- frame ca 42 cm: rond gebogen essenhout € 305,-

                     13-kantig red ceder € 340,-

                     uitgeholde boomstam es € 380,-

- frame ca 47 cm: rond gebogen essenhout € 315,-

                     13-kantig red ceder € 350,-

                     uitgeholde boomstam es of gmelina € 395,-

                     uitgeholde boomstam iroko € 415,-

- frame ca 52 cm: rond gebogen essenhout € 325,-

                     13-kantig red ceder € 360,-  

                     uitgeholde boomstam es of gmelina € 410,-

                     uitgeholde boomstam iroko € 430,-

- frame ca 57 cm: uitgeholde boomstam es € 425,-

- frame ca 60 cm: 13-kantig den of red ceder € 400,-

Standaard huid: koe, geit, ree, edelhert, kameel of dromedaris.

Opties:

* meerprijs huid van paard, eland, rendier of everzwijn € 20,- 

* uitgeboorde kralen om huid op te spannen: per drum € 10,- 
* gewei voor handvat/drumstok: ree € 15,-/edelhert, eland, rendier € 25,-

* stok van kronkelhazelaar/kronkelwilg voor handvat drum of drumstok € 8,-

* zachte behaarde huid voor drumstok: koe of geit € 5,- nerts (bont) € 15,-

* grote veer van buizerd of pauw € 2,- 

* paardenstaart € 50,-

* smudgevleugel van buizerd of kerkuil € 50,- 

* grote Abalone smudgeschelp € 15,-

* flesje heilig Florida Water € 10,-

* extra overnachting in groepsruimte inclusief ontbijt € 40,- pp.

* extra overnachting privé boshut: 1 of 2 personen excl. ontbijt € 50,- pp. 

* meerprijs opgemaakt bed € 5,- pp.

* meerprijs privé-dagworkshop: 1 persoon € 40,-/2 personen € 25,- pp.

* tarieven voor particulieren inclusief btw, voor bedrijven en ondernemers exclusief btw.