Het Bos van Anno » Sjamanendrum bouwen

Sjamanendrum bouwen

Heb jij altijd al zelf je eigen sjamanendrum willen bouwen? En dat bij voorkeur van een uitgeholde boomstam?

Wij bieden je de mogelijkheid om tijdens een één of tweedaagse workshop in het Bos van Anno je eigen sjamanendrum en drumstok te maken en daar de verbinding mee aan te gaan. Door zelf je drum en drumstok te bouwen gaat daar je eigen energie en intentie in zitten. Hierdoor zal je meer verbinding met je drum en de er uit voortkomende oerklanken ervaren.  

 

De sjamanendrum is een bijzonder krachtig en heilig instrument dat door iedereen te bespelen is en je verbindt met je eigen ritme en dat van Moeder Aarde. Het geluid van de drum is een oertaal die je direct en diep raakt en je meeneemt op reis. Een reis naar je binnenwereld, naar je eigen kracht.

 

Bij het drummen sla je zoals je hart en gevoel je ingeeft. Het ritme van de drum is als de hartslag van je leven, brengt je tot rust en kan je in een meditatieve toestand of trance brengen. De drum helpt je om te aarden en jezelf en anderen te helen. Je kunt je drum ook gebruiken voor rituelen, trancereizen en ceremonies.

 

In het bos van Anno kun je het frame van je sjamanendrum maken van een uitgeholde boomstam van essen-, populieren- of dennenhout, van rond gebogen essen- of berkenhout óf van 13-kantig red cedar of populierenhout. Traditionele sjamanen maken hun krachtige en bezielde sjamanendrum van een uitgeholde boomstam. Een uitgeholde boomstam heeft de natuurlijke vorm, energie en het levensverhaal van de boom nog in zich. Aangezien een uitgeholde boomstam wat grilliger van vorm is, kan de vorm, dikte en doorsnede per drum verschillen.

Moderne sjamanen gebruiken, bij gebrek aan een uitgeholde boomstam, vaak een 13-kantig houten frame. Een 13-kantig drumframe staat symbool voor de 13 maancycli in een jaar. Een wat goedkoper alternatief is een rond gebogen frame van essenhout.

 

Je kunt het frame van je drum bespannen met een huid van edelhert, ree, damhert, koe, geit, paard, kameel, rendier of wild zwijn. Alle huiden zijn van te voren schoongemaakt, opgespannen en gedroogd en worden de avond voor de workshop in de week gelegd.

Voor het handvat en de drumstok kun je een houten stok uitzoeken, maar je kunt daar ook een stuk gewei van een ree, edelhert, damhert, eland of rendier voor gebruiken.

Geweien zijn symbolische antennes en staan voor verhoogde waarneming en afstemming op hogere dimensies. 

De grootte, houtsoort en vorm van het frame en de soort, dikte, beharing en bewerking van de huid én drumstok bepalen de uiteindelijke klank en energie van jouw eigen unieke persoonlijke drum. De kracht en energie uit het leven van de boom en het dier krijgen een tweede leven, een nieuwe stem. De klank van een natuurvel is warm en blijft interessant door factoren als omgevingstemperatuur en het vochtgehalte van de lucht. 

 

Voordat je aan het werk gaat, maak je contact met de door jou gekozen boom en het door jou gekozen dier. Je vraagt de boom en het dier toestemming om het hout en de huid te mogen gebruiken. Tijdens het maken van de drum kom je in een proces van loslaten, acceptatie en inzicht. Vertrouw erop, dat je ontvangt, wat jij op dit moment nodig hebt.

Je kunt je drum en je drumstok naar eigen inzicht of aan de hand van wat voorbeelden in je eigen tempo vorm geven. Het proces van verbinden en creëren kan zowel binnen als buiten plaatsvinden.

Aangezien gedroogde huiden weersgevoelig zijn, bespan je je aanspanbare drum met speciaal touw, eventueel in combinatie met houten kralen. Tijdens de workshop leer je je drum spannen en ontspannen.

Voordat je je drum mee naar huis neemt, wordt deze, indien het weer dat toelaat, rond het kampvuur met een moederdrumceremonie ritueel ingewijd.

Na het opspannen van de natte huid heeft je drum tijd nodig om te drogen zodat de oerklanken volledig tot z'n recht komen.

Agenda workshop sjamanendrum bouwen 2018

- 3 en 4 november (2-daagse workshop)

- 15 en 16 december (2-daagse workshop)

- voor groepen (4 t/m 8 deelnemers) datum in overleg.

De 2-daagse workshop is van zaterdag 10.30 uur tot zondagmiddag 15.30 uur. Inloop vanaf 10.00 uur.

Een 1-daagse workshop begint om 9.30 uur en eindigt rond 21.30 uur. Inloop vanaf 9.00 uur.

Wij bieden de mogelijkheid om ca. een week voor aanvang van de workshop verschillende drums uit te proberen en een drumframe en huid voor je drum uit te zoeken en eventueel ook een gewei en/of huid voor je drumstok/handvat.

Kosten weekend sjamanendrum bouwen

Sjamanendrum met drumstok inclusief alle standaard materialen*, koffie, thee, fruit, maaltijden, kampvuur en overnachting (bed in de houten woning of je eigen tent): 

- 31 cm rond gebogen frame essen 31 cm € 270,- 

- 25-30 cm uitgeholde boomstam essen of den € 300,-

- 31-35 cm uitgeholde boomstam essen, populier of den € 315,-

- 36 cm rond gebogen frame essen € 275,- of 38 cm berk € 295,-

- 36-40 cm uitgeholde boomstam essen of populier € 330,-

- 41 cm rond gebogen frame essen € 285,- of 42 cm berk € 305,-

- 41-45 cm uitgeholde boomstam essen € 340,-

- 46 cm rond gebogen frame essen € 290,- of 47 cm berk € 310,-

- 46-50 cm uitgeholde boomstam essen € 350,-

- 51 cm rond gebogen frame essen € 295,- of 52 cm berk € 320,-

- 52 cm 13-kantig frame populier € 320,-

- 51-55 cm uitgeholde boomstam essen € 370,- 

- 56-60 cm uitgeholde boomstam essen € 390,-  

- 61 cm 13-kantig frame red cedar of den € 370,-

- 61-65 cm uitgeholde boomstam essen € 410,-

- 66-70 cm uitgeholde boomstam essen € 430,-

 

* Standaard huiden zijn: ree, edelhert, damhert, koe, geit (met of zonder haar), paard en kameel (met of zonder haar).

- Meerprijs gestippelde huid van damhert of edelhert € 20,-

- Meerprijs huid met haar van wild zwijn of rendier € 40,-

- Meerprijs huid die meer dan 10 cm groter is dan het frame € 10,-

* Standaard wordt de huid met touw opgespannen.

- Meerprijs huid opspannen met uitgeboorde kralen € 10,-

* Standaard is het handvat en de drumstok van hout met leer.

- Meerprijs handvat of drumstok van gewei: ree € 20,- of edelhert, damhert, rendier of eland € 30,-

- Meerprijs drumstok van zachte gelooide huid met haar van koe of geit € 10,- of bont van nerts € 20,-

* Grote veren van buizerd of pauw € 2,- per stuk.

* Hertenhoefjes klein € 1,- /groot € 5,- per stuk.

* Geitenhoorn € 20,-

* Paardenstaart € 60,-

* Vleugel van buizerd (om bv te smudgen) € 50,- 

 

We bieden de mogelijkheid om 's avonds gebruik te maken van de houtgestookte buitensauna en natuurlijke zwemvijver. Kosten € 10,- pp.

Neem voor de overnachting je eigen beddengoed mee. Het is ook mogelijk om in je eigen tent of ander kampeermiddel te slapen. 

Opgemaakt bed: 1 persoon € 5,- /2 persoons € 10,- 

Toeslag overnachting in de boshut (1 of 2 personen) € 50,-

 

Het is ook mogelijk om een kant en klare sjamanendrum te kopen of geheel naar jouw eigen wens te laten maken. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de doorsnede, houtsoort, huidsoort en afwerking van drum en drumstok.

 

Krachtdieren en hun betekenis:

- Edelhert: gekroonde koning van het woud, zachtheid, onschuld, moed om het onbekende aan te gaan, zinnelijk, liefde, gratie, scherpe zintuigen, terug naar de natuur, spiritueel, helderziend.

- Ree: zachtaardig, onschuld, gevoelig, onzichtbaar, waakzaam, gratie, alert, oplossingsgericht vermogen, spiritueel.

- Damhert: oer-energie, eerlijkheid, bron van zelfkennis.

- Paard: vrijheid, kracht, stabiliteit, trekken en reizen, vriendschap, zachtmoedig, bewust, sierlijk, overtuigingskracht, helderziend.

- Koe: moeder- of vaderschap, vruchtbaarheid, zorgzaam, aards, zelfbezinning, rijkdom van moeder aarde, genieten van het leven, banden met vorige levens.

- Geit: gids en leider, onafhankelijk, flexibel en krachtig, voedster, veel doorzettingsvermogen.

- Wild zwijn: onverschrokken moed, diepe verbondenheid met de aarde, koestering, gretigheid, confrontatie, geluk.

- Kameel: meester in het overleven, bereid om zware lasten te dragen, uithoudingsvermogen, standvastig, oplossingsgericht, vorige levens, helderziend, healing.

- Rendier: doorzettingsvermogen, kracht, standvastig, voorzichtig, sociaal, communicatie, beweging, innerlijke rust.

- Eland: trots, macht, kracht, wijsheid, geduldig, waakzaam, vriendelijk, overleving, uithouding- en doorzettingsvermogen, gevoel van eigenwaarde.

- Buizerd: scherp zicht, focussen, doortastend, zintuigen openstellen en daarnaar handelen, vermogen om vrij op levensstromen mee te zweven.

- Kerkuil: wijsheid, brenger van de droom, boodschapper van voortekens, stille observatie, goed zicht in het donker, liefde voor de waarheid, verbonden met de nacht en de maan magie, intuïtie, vrijheid. 

- Pauw: zelfvertrouwen, trots, schoonheid, brenger van goed nieuws, wijze visie, wederopstanding, oplettendheid, mededogen, zelfrespect en waardigheid.

 

Bomen en hun betekenis:

- Essen (sterk): betrouwbaar, aantrekkelijk, levendig, ambitieus, impulsief, intelligent, voorzichtig.

- Red Cedar (licht): healing, zuivering, heilig, bescherming, kracht, wijsheid, duurzaam, onsterfelijk, vertrouwen, vastberaden solist.

- Populier: betrouwbaar, artistiek, goed organisatievermogen, filosofisch, voorzichtig, kieskeurig, goede partner.

- Berk: levendig, aantrekkelijk, elegant, vriendelijk, bescheiden, fantasievol, ambitieus, sereen, houdt van stilte en leven in de natuur.

- Hazelaar: magie, kennis, wijsheid, intuitie, helderziend, meditatie, voorspelling, eeuwigheid, vruchtbaar, gids, inspiratie, gastvrij.

- Vlier: heilig, uitdrijving, zuivering, bescherming, liefde, overwinnen van moeilijkheden, nieuwe start, eeuwigheid.

- Wilg (lichtgewicht): magische boom, eerlijk, betrouwbaar, troost, kracht, betekenisvolle dromen en visioenen, dood en wedergeboorte.

- Taxus: magie, krachtige bescherming, dood en wedergeboorte, visioenen, onderbewustzijn, zeer wijs, soepel, groot incasseringsvermogen.

- Eik: robuust, dapper, sterk, meedogenloos, onafhankelijk, verstandig, met de voeten stevig op de grond.

- Beuk: goede smaak, redelijk, zekerheid, goede leider en levenspartner.

- Den: standvastig, betrouwbaar, goede smaak, bescheiden, getalenteerd, ambitieus.

- Lijsterbes: goed gezelschap, emotioneel, gepassioneerd, levenslustig, houdt van aandacht.