Het Bos van Anno » Ervaringen

Ervaringen

Om een beeld te krijgen wat ik voor je kan betekenen, staan hieronder enkele ervaringen van mijn cliënten. Ik stel het op prijs als je hier je ervaring wilt delen, maar voel je vooral niet verplicht. Delen kan ook anoniem of onder een andere naam, als je wilt. Ik plaats uiteraard geen ervaringen van cliënten zonder toestemming.

 

Intimiteitscoaching en Traumaverwerking bij kanker

 

Deze zomer was ik voor een eigenwijze retraite in Anno’s bos. Tijdens deze retraite heb ik een knuffelsessie bij Anno gedaan. Ongeveer een maand later bleek dat mijn baarmoeder verwijderd moest worden. Voor de operatie ben ik 2 keer bij Anno geweest omdat ik erg veel spanning voelde in mijn buik terwijl ik juist graag wilde dat mijn baarmoeder ontspannen bleef en bij mijn lichaam bleef horen. Ook had ik erg veel angst gekregen voor de onderzoeken omdat die bij mij heel pijnkijk verliepen. Het was fijn dat ik Anno al kende en wist dat ik hem kon vertrouwen. Anno heeft door heel zachte aanraking veel spanning afgevoerd. Hij leek precies aan te voelen wat ik nodig had. Vooral de tweede keer, Anno heeft toen ook met klankschalen gewerkt wat zo subtiel was, zo had ik het nog nooit ervaren. Zo kon ik vol vertrouwen de operatiekamer ingaan. Ook na de operatie ben ik bij Anno teruggekomen. Ik had sterk het gevoel dat er iets miste in mijn buik en dat het er van binnen lelijk en rafelig uitzag. Verder was me gebleken hoe groot de angst voor inwendig onderzoek was. Ook al deed het de laatste keer helemaal geen pijn. Ook deze keer kon er veel spanning afvloeien. Anno raakte me zo zacht aan dat mijn buik het kon hebben en met zoveel respect. Het is moeilijk te zeggen wat er op zo’n moment gebeurd maar het resultaat is dat ik me daarna heel anders voel over mijn buik en ook over hoe mijn vagina er nu uitziet. Ik heb nu het gevoel dat het er netjes afgewerkt uitziet en minder het gevoel dat er iets mist. Vaak heb ik de laatste tijd mijn buik gekoesterd ik ben nog nooit zo blij geweest met mijn buik en al het goede dat er in is. Ik ben altijd onzeker geweest over mijn uiterlijk, dit was nog erger geworden doordat ik er jarenlang door ziekte slecht uit heb gezien en steeds zwaarder werd. Nu ben ik 56 en vindt ik dat ik er prima uitzie en dat ik goed ben zoals ik ben ook al ben ik nu juist zwaarder geworden. Ik zie mezelf nu zoals ik ben en ik vindt het prima. Hier heeft Anno ook zeker bij geholpen. Ik ben erg onder de indruk van de manier waarop Anno mij heel intiem aanraakte zonder iets van mij te willen. Dat gaf me zoveel vertrouwen. Ik ben er nog niet, ik heb nog steeds het gevoel dat ik erg zou schrikken om in de intieme zone aangeraakt te worden, mijn lichaam is daar ook nog niet aan toe. Ik vertrouw erop dat als het met respect gebeurd dat het dan ongetwijfeld goed zal komen. Zo nodig met hulp van Anno.

Liefs Harma

              

Traumaverwerking en Intimiteitscoaching na geweld en misbruik

Na een traumatisch huwelijk dat 16 jaar heeft geduurd, was ik angstig, mensenschuw en 'bevroren'. Ik was onzichtbaar, ik bestond bijna niet en ik vertrouwde niemand meer. ik vond mezelf oud, lelijk en aftands. Ik raakte niemand aan en ik maakte zo min mogelijk oogcontact. Als anderen elkaar ter begroeting knuffelden, hield ik afstand door mijn hand uit te steken voordat ze dicht genoeg in de buurt waren voor een knuffel, Ik had last van nachtmerries, waarin ik verschillende trauma's herbeleefde. Voor mijn gevoel was ik één grote, open wond.

Ik heb eigenlijk geen woorden voor wat Anno voor me heeft betekend. Met zijn eindeloze geduld, warmte, volledige acceptatie en grote sterke armen wist hij me langzamerhand te ontdooien. Mijn verkramping maakte langzaam plaats voor ontspanning en ik kon steeds beter de warmte in mezelf vinden. Onder zijn genezende handen kwam ik volledig tot rust, voelde ik me veilig en werden mijn oude pijn en angst stukje bij beetje opgelost. Anno wist steeds precies wat ik nodig had, hij voelde me feilloos aan en begreep echt álles. Dankzij Anno leerde ik weer genieten van aanraken en aangeraakt worden, zonder bang te zijn of te schrikken.

De eerste keer dat hij me bloot voor de spiegel zette, vond ik dat heel erg moeilijk. Ik ben moeder en al wat ouder en ik vond mezelf zo ontzettend lelijk! Maar ik begon steeds meer in te zien dat ik mooi ben. Ik leerde dat thuis ook te doen. Ik stond soms een tijdje voor de spiegel en probeerde te kijken met Anno's ogen. Hij ziet overal de schoonheid van in, van de natuur, van mensen, van de meest basale dingen. En hij weet dat ook over te brengen op anderen. Zelfs als je na jaren bent gaan geloven dat je lelijk bent, omdat anderen dat steeds tegen je zeiden.

Doordat ik weer liefde ging voelen voor mezelf en voor het eerst een gezonde relatie met mijn eigen lichaam ontwikkelde, ging ook mijn seksuele energie stromen. Die was ik eeuwen geleden kwijt geraakt, had ik begraven onder dikke lagen ijs. Bij Anno durfde ik stukje bij beetje mijn pantser af te leggen en me voor het eerst weer te verbinden in volkomen vertrouwen. Daardoor werd het voor mij steeds makkelijker om me weer met anderen te verbinden. Ik durfde weer mensen aan te kijken en te groeten. Ik maakte vriendinnen, de relatie met mijn kinderen verbeterde zienderogen. Met mijn huidige partner gaat het heel erg goed. Ik kan weer zonder angst liefhebben, durf me kwetsbaar op te stellen en onze seksualiteit te beleven met overgave en vertrouwen.

Anno zegt altijd 'je doet het zelf'. Dat is uiteindelijk ook zo. Ik weet dat ik zelf de stappen heb gezet die nodig waren om te genezen van mijn trauma en mijn pijn om te zetten in liefde. Maar zonder hem had ik het niet gekund. Dank jullie wel, Anno en Gisela, dat ik een stukje op jullie levenspad heb mogen mee lopen.    C

 

Traumaverwerking en Knuffeltherapie moeder en kind

Toen ik Cara voor het eerst ontmoette, was ze een meisje van net 13 jaar. Ze liep een beetje voorovergebogen, haar schouders waren stijf en ze bewoog een beetje houterig. Haar ogen stonden beurtelings afwerend en geschrokken. Cara had een traumatische jeugd achter de rug met een depressieve en vaak gewelddadige vader en een moeder die heel erg haar best deed, maar de situatie niet aan kon. Ze was altijd angstig en bij vlagen woedend en totaal onhandelbaar. Een jaar na de scheiding van haar vader, kwam Cara's moeder bij mij voor hulp.

 

"Ik kwam bij Anno, toen ik niet meer wist hoe ik mijn dochter kon bereiken. Ze was boos en dwingend. Het leek wel of ze geen andere manier van communiceren meer kende dan ruzie maken. En ik ook, ik wist niet hoe ik ermee om moest gaan, dus ik was vaak boos op haar. We leken elkaars vijanden wel, terwijl we elkaar juist zo moesten steunen. We waren allebei immers verdrietig en boos om dezelfde reden, we hadden hetzelfde verleden. We knuffelden wel, maar meestal was onze interactie hard en boos. Ze vertrouwde me niet. En ik wist niet hoe ik dat moest doorbreken. Je kunt een kind uit een gewelddadige situatie halen, maar hoe haal je geweld uit een kind? En ik was zelf zo moe en verdrietig, het lukte me gewoon niet.

 Anno zei helemaal niet zo heel veel. Hij liet me gewoon zien, door zijn rustige manier van doen, hoe ik Cara moest benaderen. Op een keer was ze volledig overstuur. Ik negeerde haar, omdat ik dat zo uit boekjes had geleerd: driftbuien moet je negeren. Maar Anno ging naar haar toe, hield haar vast en ze brak helemaal. Ze was in tranen. Binnen een paar minuten was ze gekalmeerd en viel er prima met haar te praten.

 Ik leerde Anno's geduld en rust te kopiëren. Als Cara overstuur was, ging ik eerst met haar in mijn armen staan totdat ze was gekalmeerd en pas daarna gingen we het hebben over een oplossing. Ze leerde Anno vertrouwen en hij gaf haar op de één of andere manier weer aan me terug, zodat ze ook mij ging vertrouwen. De sessies vond ik heel bijzonder. Een keer hebben we Cara bij ons op schoot gelegd en haar gewoon alleen maar gestreeld. Ze werd daar zo ontspannen van, dat ze in slaap viel! Dat wil heel wat zeggen, want Cara had al jaren slaapproblemen. Door het knuffelen voelde Cara zich steeds meer thuis in haar lijf. Ze werd soepeler, zachter. Ze liet zich makkelijker aanraken en schrok niet meer van onverwachte bewegingen.

 We zijn met tussenpozen twee jaar lang bij Anno geweest. Nu kunnen we het zelf. Cara heeft vertrouwen in me gekregen en ik ook in mezelf. We weten nu hoe we moeten communiceren op een heel basaal niveau. Ook al zijn we het niet met elkaar eens, omdat we elkaar altijd blijven knuffelen en troosten, komen we overal wel uit. We laten elkaar eerst zien dat we van elkaar houden. De rest komt wel. We komen nog af en toe bij Anno, als Cara zelf aan geeft dat ze dat nodig heeft, als ze bijvoorbeeld een stressvolle periode heeft op school of in het contact met haar vader.

T."

 

Stilteretraite 

"Lieve Anno en Gisela,

We zijn acht maanden verder na de stilteretraite. Ik had me bij vertrek voorgenomen een stukje te schrijven voor op de website. Maar ik ben nog zo lang bezig geweest met het verwerken van de retraite en massage, dat ik daar nu pas de ruimte voor voel. 

Ik ben heel veel bezig geweest met mijn thema's en heb gigantisch geworsteld. 2016 is een enorm heftig jaar geweest, waarin ik soms moeite heb gehad om mezelf boven water te houden. Nu het einde van het jaar vordert, begint alles te stabiliseren en zie ik met terugwerkende kracht de ontwikkeling die ik dit jaar heb doorgemaakt. Hoeveel vriendelijker en steviger mijn zelfbeeld is geworden, hoeveel meer moed ik heb opgedaan en hoeveel dichter ik me bij mijn ware aard en mijn hart voel. 

Het moeilijkste aspect van de retraite vond ik de bijgeboekte kashmierse massage. Het naakt zijn met een man die ik nauwelijks kende, en aangeraakt worden op zo'n intieme persoonlijke wijze, het elkaar zien en het aanraken, vond ik ontzettend eng. Maar ik wilde het graag omdat ik het gevoel had dit nodig te hebben in mijn proces om trauma te gaan helen. 

Nu pas komt mijn geest tot rust omtrent dit onderwerp, en weet ik pas wat ik eruit gehaald heb en wat ik graag terug wil geven. Ik besef dat ik me schaamde tot dit moment voor het feit dat ik heb durven ontvangen en genieten van de aanraking. Alsof dat niet hoort, en zeker niet in een dergelijke context. Maar het was een diepgaande emotionele ervaring. Nu ik het langzaam voel "landen", voel ik diepe dankbaarheid en warmte voor het feit dat Anno op deze wijze voor mij heeft gezorgd en zich liefdevol beschikbaar en open heeft gesteld om dit met mij te delen. Ik had niet gedacht ooit zo'n intieme ervaring op te kunnen doen, laat staan met een vrijwel onbekende persoon. Desondanks heb ik me niet eerder zo gekend en gezien gevoeld, en heeft het een stuk heling gebracht op het fysieke en psychologische vlak. 

Ik kijk erop terug als een bijzondere, goddelijke ervaring, en heeft me een kijkje gegund in de diepte die er heel snel in de connectie tussen mensen kan ontstaan. Dank je wel dat je dit met mij hebt willen delen, Anno. 

 

Ik kijk met veel warmte, liefde en dankbaarheid terug op de dagen die ik bij en met jullie heb doorgebracht. Ik heb jullie ervaren als liefdevolle, warme mensen. Ik kom graag nog eens terug. 

 

Met liefde en dankbaarheid,

Leonie "

 

Weekendretraite met blote-voeten-wandelingen

Lieve Gisela en Anno,

Wat een belevenis. Verstilling met momenten van stilte. Stilte heeft voor mij, blijkt nu, niet zozeer met niet-spreken te maken. Stilte zit diep in mij op mijn veilige plek. De uitdagingen die ik ben aangegaan, deden mij verstillen, maakten me bewust en trots op mezelf. De wandelingen met Anno, geweldig! Wat een overwinning heb ik daar op mezelf behaald. Op blote voeten door modder, moeras, zachte veengrond, grote runderpoephopen, heide, riet en ga zo maar door. De blubber waar mijn voeten in werden weggezogen en wat ik eerst zo smerig vond toen ik het zag, werd later mijn lievelingsondergrond. Heerlijk zacht aan de voetjes. Met mijn ogen dicht lopen, zowel voor- als achteruit, ik heb het allemaal gedaan. Net als houthakken, jammer dan zere schouder, gewoon doen...en hoe! Fantastisch. De heerlijke meditaties met de fijne stem van Gisela, helemaal Top! Net als de klankschaalmassage van Anno. En dan de maaltijden, zo smaakvol, zo met liefde bereid, heerlijk. Het loslaten, ritueel bij het enorme kampvuur was ook weer heel speciaal. Het vulde mijn hart met blijdschap en liefde. Voor mij waren de afgelopen 4 dagen 'thuiskomen', helemaal mezelf zijn, respectvol en liefde pur sang. Dank voor alles!!!

Warme knuffel Helma 

 

Weekendretraite

Lieve Anno en Gisela,

Bedankt voor vier bijzondere dagen. Dagen vol liefde, warmte, gastvrijheid, aarden, blote voeten, vertrouwen, rust, verstilling, loslaten en pure verwennerij! Jullie warmte en liefde voor mens en natuur is te voelen in jullie verschillende meditaties, de wandelingen en de healing. Het is ook te voelen en te zien in jullie huis en jullie prachtige bos. Een waar paradijsje op aarde. Het is te ruiken en te proeven in de heerlijke gerechten die we voorgeschoteld kregen. Met inzicht, vertrouwen en terug naar mijn basis, een nieuwe en krachtige basis (en met heerlijke recepten) keer ik huiswaarts. Ik wens ieder mens een retraite op zo'n prachtige veilige plek en zoals ik deze bij jullie heb ervaren toe. Ik zal deze in ieder geval nog eens aan mezelf als cadeau geven. Een cadeau was het in alle opzichten, nogmaals dank daarvoor.

Een warme en lieve groet op blote voeten, Sabine

 

Weekendretraite

Lieve Anno en Gisela,

Het is inmiddels anderhalve week geleden, dat ik bij jullie was en er is nog geen dag voorbij gegaan, dat ik niet aan jullie fantastische plek gedacht heb. Als ik nu een bureaustoel 'hoor' aankomen, dan denk ik aan Gisela ;-)

Het was lang geleden (als het er ooit was?) dat ik me zo heb kunnen ontspannen en zo tot rust heb kunnen komen, als ik bij jullie kon. De prachtige natuur, het in en in ontspannende programma, het heerlijke eten, de zwemvijver, de sauna en hottub, ik heb er allemaal van het begin tot het einde van genoten. De meditaties met Gisela, de vroege wandelingen met Anno. De gesprekjes in de keuken (een stilteretraite was toch een beetje te moeilijk voor me...) en de bijzondere ervaring van de behandeling van en met Anno. Maar waar ik nog het meest aan terug moet denken, is aan jullie passie, de liefde voor elkaar, de natuur, jullie prachtige plek en de liefde en warmte (zelfs letterlijk...) die ik als jullie gast gevoeld heb. Het is niet altijd makkelijk geweest, dat hebben jullie gezien, maar jullie betrokkenheid, rust en vertrouwen hebben ervoor gezorgd, dat ik mijn angsten kon overwinnen. Ik heb echt contact met jullie mogen ervaren, heel bijzonder en warm.

Bedankt voor een heel bijzonder weekend! Ik kom graag nog eens terug.

Warme groet, Maartje