Knuffel- en Koesterworkshop


In deze verharde maatschappij met vergaande individualisering waarin veel mensen zichzelf voorbij lopen, is het een verademing om tijdens een knuffelworkshop warmte en genegenheid met andere gelijkgestemde mensen te mogen delen. Een workshop in een ontspannen, ongedwongen en vooral veilige setting waarbij er met humor en wederzijds respect wordt aangeraakt. Op een liefdevolle manier knuffelen en koesteren zonder vervolgdoel, niets meer en niet minder. 


Deze workshop is gericht op liefdevolle aandacht en aanrakingen en wordt, onder begeleiding van ervaren knuffelcoaches, langzaam opgebouwd. Samen gaan we op weg. We beginnen met een voorstelronde waarin je je intenties en verlangens uit mag spreken. We maken afspraken over grenzen en doen een meditatie om de drukte en stress van alle dag los te laten en tot onszelf te komen. Vanuit die rust en ontspanning doen we oefeningen die erop gericht zijn om contact met jezelf en anderen te maken. We beginnen voorzichtig en bouwen de intensiteit langzaam op. De oefeningen zijn heel divers en variëren van speels tot heel intens. Als je iets niet wilt, dan hoeft dat niet. Knuffelen is fijn, maar soms ook spannend. Je hoeft tijdens deze workshop niets te doen wat je eigenlijk niet wilt. En als je een bepaalde oefening niet mee wilt doen, of niet met een bepaald iemand, dan is dat helemaal okee. Jij bepaalt zelf waar op dat moment je grenzen liggen.

Na de eerste stappen is het heel bijzonder om de ander aan te raken en aangeraakt te worden. Om een knuffel te geven en te mogen ontvangen. Al gauw zal je ervaren dat het heel veilig en vertrouwd voelt. En dat je je kunt overgeven aan de kunst van het aanraken én genieten.


Na de workshop zitten knuffelaars een stuk relaxter in hun vel en kunnen helemaal opgeladen en met een open hart hun eigen pad vervolgen. 

Aanraken en aangeraakt worden

 

Fysiek contact is een eerste levensbehoefte van de mens, net als eten en drinken. Wie regelmatig aangeraakt, geaaid of geknuffeld wordt, voelt zich niet alleen beter, maar heeft ook meer weerstand. Aanraken en aangeraakt worden is net zo belangrijk als gezond eten en voldoende lichaamsbeweging.
Bij stress denken we meestal aan onplezierige, bedreigende dingen die op ons af komen. Maar stress kan ook ontstaan door het ontbreken van aanraking of liefkozing in je leven. Niet zo verwonderlijk, want aanraken is van levensbelang. Als je niet wordt aangeraakt ga je dood. Althans, zo voelt het van binnen. En zo werkt het ook echt. De prikkeling van de huid wordt via de zenuwen doorgegeven aan de kleine hersenen, en dat is precies het gebied waar de menselijke emoties worden geregeld. Met andere woorden: een aanraking brengt je via de hersenen heel direct in contact met je gevoelsleven. Dat leidt ertoe dat je daardoor lekkerder en gezonder in je vel steekt.

 

Aanraken is heel gezond en essentieel voor je welzijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar, als je geen partner hebt of als je geliefde niet van knuffelen houdt? Hoe deel je liefdevolle en tedere aanrakingen, warmte, genegenheid, zonder dat dit meteen leidt tot seks. En hoe wen je opnieuw aan liefdevol aanraken in deze aanrakingsschuwe maatschappij? 


Een knuffelworkshop biedt je de gelegenheid om in een veilige omgeving met anderen in contact te komen en te knuffelen. Elkaar liefdevol aanraken, strelen, wiegen, koesteren en masseren mag met iedereen die daar op dat moment voor open staat. Kortom, een heerlijke workshop vol lichamelijk contact, menselijke warmte en genegenheid. Knuffelen.. niets meer en niets minder. 

Je kunt alleen komen of samen met je partner of vrienden. Een knuffelworkshop is een fijne manier om andere knuffelaars te ontmoeten!

 

Geef jezelf op tijd op voor deze workshop. Er is ruimte voor maximaal 18 deelnemers.

Deelname € 25,- pp.

 

Aanraken is van levensbelang

Moeders weten het al jaren, maar nu hebben wetenschappers het ook bevestigd: er is geen beter medicijn dan een knuffel. Door regelmatig een knuffel te geven én te ontvangen, krijg je minder hartproblemen en stress. Daarnaast zorgt regelmatig knuffelen ervoor dat je langer leeft en krijg je meer zelfvertrouwen en moed om in het openbaar te spreken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat liefdevolle aanraking de aanmaak stimuleert van het "welzijnshormoon" oxytocine. Dit hormoon reduceert stress, verlaagt de bloeddruk, werkt heilzaam bij depressies, bevordert de spijsvertering, heeft een gunstige uitwerking op sociaal contact en draagt bij aan een algeheel gevoel van welbehagen.

Door middel van een knuffelworkshop leer je (meer) genieten van aanraken en aangeraakt te worden. Veel mensen zijn bang voor lichamelijk contact omdat ze snel geneigd zijn te denken dat de ander iets van ze wil. Door deze blokkade loop je veel knuffels mis, terwijl je die liefdevolle aanrakingen juist zo nodig hebt. Door deze gedachte, schroom of angst los te laten, verdwijnt de muur die jezelf hebt geplaatst. Regelmatig knuffelen en aanraken zorgt ervoor dat je je lichamelijk en emotioneel steeds beter gaat voelen.

Bovendien kun je ook oefenen met het stellen van grenzen aan een ander of het  krijgen van grenzen. Nee zeggen en nee krijgen vinden veel mensen moeilijk. Je afgewezen voelen is immers een rotgevoel dat we meestal proberen te voorkomen. Een knuffelworkshop stimuleert je om relaties vanuit je hart aan te gaan. Een geopend hart heeft veel te geven en kan veel ontvangen. Door middel van je hart kun je ervaren dat je verbonden bent met de mensen om je heen. je ervaart dan meer innerlijke rust en je zit beter in je vel. Knuffelen is niet alleen maar genieten van liefdevolle aanraking, maar is ook nog eens heel gezond voor lichaam en geest.


Wat zijn de regels van een knuffelworkshop?

* Kom op tijd.

* Zorg dat je schoon en fris bent. 

* Doe gemakkelijk zittende en aaibare kleding aan zonder knopen en ritsen.
* Vraag de ander toestemming om aan te raken. Geef duidelijk aan als je iets niet wilt. Accepteer het als iemand niet op een bepaalde plek of op een bepaalde manier aangeraakt wil worden.
* Je mag regelmatig van partner(s) wisselen en je bent vrij om zelf mensen te kiezen of te weigeren. Wil je even niet mee doen? Ook dat kan! 
* Zorg dat de aanrakingen warm en liefdevol blijven en niet richting seks gaan. Kleding blijft de gehele tijd aan en handen blijven boven de kleding.
* Behandel elkaar met respect en bedank elkaar na afloop voor de aanraking.

 

Warme knuffel,

Anno en Gisela