Loslaatritueel  

Ieder mens wil zich graag gezond, gelukkig en in balans voelen.
Een belangrijke oorzaak waarom dit vaak niet zo is, heeft te maken met je onderbewustzijn. In je onderbewustzijn worden alle ervaringen opgeslagen, zowel de positieve als de negatieve.

Beperkende gedachten, negatieve overtuigingen en overlevingspatronen uit je verleden kunnen je flink in de weg zitten. Deze herinneringen kunnen op allerlei manieren getriggerd worden, waardoor je reageert vanuit je verleden en niet vanuit het hier en nu. Door je hiervan bewust te zijn, kun je er nu voor kiezen om op een andere manier te reageren.

Soms is het noodzakelijk om gedachten, gevoelens of personen uit je verleden los te laten. Als je in het verleden vervelende dingen hebt meegemaakt, kan dat een negatieve invloed op je heden hebben. Schuldgevoelens en spijt kunnen een beperkend effect op je hebben, als je ze niet los kunt laten. Wanneer je leeft met allerlei onrealistische verwachtingen, eisen en verlangens voor de toekomst, kan dat zorgen voor een chronisch gevoel van ontevredenheid. Door vast te houden aan dingen uit het verleden of omtrent de toekomst, blokkeer je je vermogen om in het heden te kunnen ontvangen.

Tijdens een loslaatritueel neem je op symbolische wijze afscheid van wat je niet meer nodig hebt. Loslaten doe je met je hoofd, hart, buik en zintuigen. Door los te laten wat je niet meer nodig hebt, ontstaat er meer rust en ruimte in je hoofd. Ruimte om het nieuwe te verwelkomen.

Loslaten is vertrouwen. Om te kunnen loslaten moet je vertrouwen op jezelf, je lichaam, je omgeving en de mensen om je heen. Loslaten is een overgave aan het leven en een geschenk aan jezelf.

We beginnen het loslaatritueel 's middags met een geleide meditatie om een veilige basis neer te zetten. Hierna ga je zelf aan de slag met alles wat je los wilt laten. Daarna gaan we voorbereidingen voor het kampvuur treffen.

Het eigenlijke loslaten vindt 's avonds bij het kampvuur plaats. Na het reinigingsritueel neem je plaats binnen de vuurcirkel. Alles wat je niet meer nodig hebt, mag je loslaten en aan het vuur meegeven.

We sluiten het loslaatritueel af met een drankje bij het vuur.

Als je bij ons je eigen-wijze retraite beleeft, proberen we het loslaatritueel op de laatste avond te laten plaatsvinden. 

Een loslaatritueel bestaat uit een veilige plek meditatie en een ritueel bij het kampvuur.