Sjamanisme

Het sjamanisme is het oudste gebruik op aarde. Binnen alle culturen hebben sjamanen door de eeuwen heen zieke mensen geholpen om te helen door middel van rituelen en ceremonies. Het sjamanisme gaat er van uit dat alles bezield is en een eigen bewust-zijn heeft. De mens, de dieren, de planten, de stenen enz. We maken deel uit van een groter geheel, alles is met elkaar verbonden en houdt elkaar in evenwicht. Sjamanisme is een manier van leven door innerlijke groei en bewustzijn. Alles heeft een lichte en donkere kant. Wijzelf ook. Zonder het donker is er geen licht mogelijk. We hebben positieve en negatieve gevoelens, ervaringen en gedachtes. We richten ons vaak maar op één kant. Het sjamanisme leert je om ook je andere kant onder ogen te zien en daardoor meer in balans te komen en een completer mens te worden.

Mijn naam is Anno, oftewel Adelaar. De adelaar is voor mij een aards en spiritueel symbool voor kracht, snelheid, scherpe blik, overzicht, vernieuwing, onafhankelijkheid, visie en vrijheid. De adelaar inspireert me om een stevige fundering te leggen, voordat ik in de lucht probeer te zweven. En om mijn visionair inzicht te ontwikkelen en toch gegrond te blijven.

Ik ben mijn hele leven al nauw verbonden met de natuur om mij heen. Als ik door het bos loop voel ik mij één met de natuur en kan ik daar zowel letterlijk als figuurlijk helemaal in opgaan. In de natuur kom ik tot rust en maak ik contact met de dieren, planten en bomen om mij heen én met mijn eigen innerlijke wijsheid. Die eigen-wijsheid helpt mij om mezelf en anderen te helen.

Er zijn sjamanen die door overerving sjamaan zijn geworden en mensen die door een lang en zwaar leerproces in staat zijn om natuurlijke en kosmische krachten te gebruiken om verstoringen in het evenwicht te herstellen of te voorkomen. Een sjamaan kan rechtstreeks contact met de geestenwereld maken door in trance te raken. Door in een monotoon ritme op een sjamanendrum te slaan, te dansen, te zingen en dierengeluiden te imiteren, raakt een sjamaan snel vermoeid. Die vermoeidheid helpt om de trance op te wekken en te verdiepen. Eenmaal in trance is het mogelijk om met de geesten die ziekte en verstoring veroorzaken te communiceren om tot een oplossing te komen en de genezing in gang te zetten. Bij sjamanistische rituelen wordt soms gebruik gemaakt van krachtplanten of planten die het bewustzijn beïnvloeden.

Sjamanisme is geen religie en kan niet onderwezen worden. Het westerse sjamanisme leidt niet op tot sjamaan, maar biedt de mogelijkheid om het sjamanisme als spirituele zoektocht te beoefenen.

In het Bos van Anno kunnen verschillende sjamanistische rituelen plaats vinden.